'İnsanları aşılayamazsak önümüzdeki kış çok zor geçecek'
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Vatandaşların aşılarını yaptırmadığı sürece koronavirüsün hızla bulaşmaya devam ettiğini belirterek, aşı çağrısı yaptı. Hedef kitledeki vatandaşlar aşılanmazsa bir daha ki kış çok zor geçeceğini söyleyen Prof. Dr. Altun, Aşı olmamış yurttaşlarımızın en kısa sürede aşılarını yaptırmalarını bekliyoruz. Bu salgında 4. Pik aslında aşı olmayanların salgınıdır. Türkiye'deki yoğun bakımlarda yatan hastaların yüzde 80'i ve üzeri aşısız ya da sadece tek doz aşı olmuş olanlar. Bunun için mutlaka hem kendilerinin hem de sevdiklerinin sağlığı açısından herkesin aşı olması zorunluluk ve yurttaşlık görevidir.' Dedi.
'İnsanları aşılayamazsak önümüzdeki kış çok zor geçecek'
Vatandaşların aşılarını yaptırmadığı sürece koronavirüsün hızla bulaşmaya devam ettiğini ifade eden Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, virüsün evrim geçirdiğini söyledi.
Güney Amerika kökenli Çin'de yeni bir varyantın varlığından bahsedildiğini söyleyen Prof. Dr. Altun, 'Yaklaşık 1 buçuk aydır. Ancak bu yeni varyantın bulaştırıcılığının ne kadar olduğu ya da ağır hastalık tablosunun ne kadar olduğuna yönelik henüz bilimsel bir veri yok. Daha az bulaştırıcılığı olan ya da daha az hasta yapan bir türmü bilemiyoruz. Ama aşılama takvimini tamamlamamış ve aşı olmamış insanlar nedeniyle bu giderek artacak. Var olan aşıların işlevsiz olabileceği yeni varyant türleri de ortaya çıkabilir o yüzden aşılama çok önemli. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 18 yaş üstü yurttaşların yüzde 47'si 2 doz aşısını tamamlamış durumda. Bir an evvel Eylül ayının başına kadar bu oranın toplumsal bağışıklık için ön görülen oran yüzde 70'ti. Ama delta varyantı çok hızlı bulaşıyor ve ağır hastalık tablosu ortaya çıkıyor. Herkesin en kısa sürede aşısını olması gerekiyor. Eylül ayının sonuna kadar bu aşılama takvimini bitiremezsek hedef kitledeki insanları aşılayamazsak önümüzdeki kış çok zor geçecek.' Şeklinde konuştu.
'4. Pik aslında aşı olmayanların salgınıdır'
Hekimlerin aşılanmasıyla birlikte son 3 ay içerisinde sağlık çalışanı ölümü yok denecek kadar azaldığını dile getiren Prof. Dr. Altun, 'Bu direk aşılamanın etkisidir. İlk önce 65 yaş üstü ve sağlık çalışanları aşılanmaya başlanmıştı. Onun koruyuculuk etkisini burada görebiliyoruz. Şuanda var olan aşı neyse en kısa sürede herkesin bunu yaptırması gerekiyor. Aşı konusunda kısa süre sıkıntılar yaşanmıştı. Ama şuan aşılar geldi ve aşılama devam ediyor. Aşı olmamış yurttaşlarımızın en kısa sürede aşılarını yaptırmalarını bekliyoruz. Bu salgında 4. Pik aslında aşı olmayanların salgınıdır. Türkiye'deki yoğun bakımlarda yatan hastaların yüzde 80'i ve üzeri aşısız ya da sadece tek doz aşı olmuş olanlar. Bunun için mutlaka hem kendilerinin hem de sevdiklerinin sağlığı açısından herkesin aşı olması zorunluluk ve yurttaşlık görevidir.' Dedi.
'Tam doz aşısını olmuş olan bireylerin de tedbirlere uymaları gerekiyor'
Kısıtlamaların bu saatten sonra sağlık kurumlarının tıkanma noktasına gelmesiyle yapılacağını aktaran Prof. Dr. Altun, 'Bu kararı verecek olan hükümettir. Tam doz aşısını olmuş olan bireylerin de mutlaka yine tedbirlere uymaları gerekmektedir. Hiçbir aşı yüzde yüz koruyucu değildir. Ancak hastalanma oranı ya da hastalığı hafif geçirme oranı aşılı bireylerde çok daha hafif olmaktadır.' İfadelerini kullandı.
'Halkın sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yok'
Vatandaşlarda aşıya karşı oluşan tereddüt nedeniyle aşılanma oranlarının azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Altun, 'Aşı olmak bir tercih meselesi, özgürlük değil zorunluluktur. Toplumsal sorumluluktur. Aşılarla ilgili kafa karıştıran sağlık çalışanları ve hekimlerin de olduğunu biliyoruz. Türk Tabipleri Birliği tarafından 20 hekim hakkında disiplin soruşturması açılmış ve devam etmektedir. Bunun yanı sıra hekim olmayan sağlık çalışanları açısından da ilgili Cumhuriyet savcılıklarına halkı yanlış bilgilendirme, yönlendirme ve paniğe sevk ettiklerinden dolayı suç duyurusunda bulunuldu. Halkın sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yok.' Dedi.
Burak Dalkıran