'ETUS'ta durdurma olmaz'
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ETUS Başkanı Hakan Giyik'in minibüslere mazot koyamadıkları anda kontak kapatmak zorunda kalacaklarına dair açıklamasını değerlendirdi. Giyik'in sözlerinde haklı olduğunu belirten Gürkan, ETUS'a belediye tarafından destek verilmesinin hukuken mümkün olmadığını söyledi. ETUS'un her gün zarar etmesine rağmen çalışmaya devam ettiği ifade eden Gürkan 'Kimse merak etmesin, durdurma olmaz' dedi.
Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik'in, Kırklareli, Lüleburgaz ve Uzunköprü'deki ulaşım sistemleri başkanlarının da katılımıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasında, 'Kontak kapatmaya cesaretimiz yok ama mazot koyamazsak zaten otomatik olarak kontak kapatmış olacağız' ifadelerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan cevap verdi.
ETUS Başkanı Giyik'in haklı olduğunu söyleyen Gürkan, Edirne Belediyesi'nin ETUS'a finans desteği sağlamasının hukuken mümkün olmadığını belirtti. Gürkan, ETUS minibüslerinin her gün zarar etmesine rağmen çalışmaya devam ettiğini ifade ederken; 'O konuda kimse merak etmesin, durdurma olmaz' sözlerini kullandı.
'ETUS BAŞKANI HAKLI'
Giyik'in sözlerinde haklı olduğunu savunan Gürkan; 'Günlük taşıdıkları yolcu sayısı, harcadıkları mazota yetmiyor. Edirne'de bir şehir efsanesi yıllardır devam ediyor. 'Türkiye'de bir tek Edirne'de belediye otobüsü yok' diyorlar. Bu bilgi doğru değil. Biz bunu defalarca açıklamamıza rağmen algıları kıramıyoruz. Türkiye'de bizim pozisyonumuzda 51 tane il belediyesi var. Örneğin; Kırklareli'nde hiç yok, Çanakkale'de toplam 10 tane var, bizde de 8 tane var. Kanun diyor ki belediye ulaşım işini yapar veya yaptırır. Edirne yıllar önce bir tercihte bulunmuş ve belediye, ulaşım işinden tamamen çekilmiş' dedi.
'DESTEK VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'
Gürkan, 2018 yılında Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'na toplu ulaşım ile ilgili eklenen maddeye dikkat çekerken; 'Buradaki sıkıntımız; 2018 yılında hükümet, büyükşehir belediyeleri kanununa bir madde ekledi; 'Büyükşehirlerde belediye bütçesinden özel toplu taşıma araçları finanse edilebilir' dedi. Bugün baktığınızda büyükşehirlerde öğrenci 50 kuruş, resmi tarife 2 TL ise arada kalan 1,5 TL özel halk otobüslerine belediye tarafından ödeniyor. Yani Türkiye'de kimse 50 kuruşa otobüse binmiyor, öyle bir şey yok. 2018'de büyükşehir belediyeleri kanununa bu madde eklenirken, 5393 sayılı kanuna bu madde eklenmedi. Niye eklemediler? Bilmiyorum, onu hükümet biliyor. Dolayısıyla biz, Edirne'de ETUS'a bu anlamda bir finans desteği sağlamamız hukuken mümkün değil. Ama bütün büyükşehirler bunu yapıyor' ifadelerine yer verdi.
'DERDİMİZ ULAŞIMIN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ'
ETUS'a dâhil bir minibüs ile hattının toplam 1 milyon 300 bin TL'lik yatırımı olduğunu söyleyen Gürkan; 'Bir ETUS minibüsünün yenisi bugün 400 - 500 bin TL'dir. Hat bedeli 700 - 800 bin TL. Yani yaklaşık 1 milyon 300 bin TL'lik bir yatırım. Pandemiden önce bir minibüsün aylık kâr ettiği para bin 800 TL ile 2 bin 500 TL arasındadır. 1 milyon 300 bin TL'yi faize yatırsanız daha çok para alırsınız. Biz, işi bozuk olan, geliri giderini karşılamayan herkese üzüldüğümüz gibi onlara da üzülüyoruz ama bizi en çok ilgilendiren tarafı, ulaşımın kesintisiz sürdürülebilmesidir. Bizim en büyük derdimiz odur. Sosyal medyada bazen eleştiriler ve teşekkürler oluyor ama şunu unutmayalım; o insanlar da bizim insanımız. Onlar Japonya'dan gelmedi. Pandemide de, hafta sonu sokağa çıkma yasağında da her gün açık bir şekilde zarar etmelerine rağmen toplu ulaşım araçları çalışıyor. O konuda kimse merak etmesin, durdurma olmaz' diye konuştu.