'˜Edirne Aşığı' Kazancıgil anıldı
Edirne'de gerçekleştirdiği tıp, tıp tarihi ve Edirne tarihi çalışmalarıyla '˜Edirne Aşığı' unvanıyla anılan Dr. RatipKazancıgil, vefatının birinci yılında Edirne Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen törenlerle anıldı. Edirne Belediyesi eski nikâh salonunda başlayan törenler, Kazancıgil'in mezarının başında anılması, Edirne Kent Müzesi'nde düzenlenen anma töreni ve Selimiye Camii'nde düzenlenen mevlit ile sona erdi.
Edirne Belediye Başkanlığı, vefatının birinci yılında Dr. RatipKazancıgil'i düzenlediği törenlerle andı. Edirne Belediyesi eski nikâh salonunda başlayan törenler, Kazancıgil'in mezarının başında anılması, Edirne Kent Müzesi'nde düzenlenen anma töreni ve Selimiye Camii'nde düzenlenen mevlit ile sona erdi. Edirne Belediyesi eski nikâh salonunda düzenlenen törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Edirne Belediyesi eski Başkanı İbrahim Ay, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı, Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar, emekli müzik öğretmeni ve yerel gazete köşe yazarı Beyazıt Sansı ile Kazancıgil'in dostları katıldılar. Tören, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törenin sunumunu Bilar gerçekleştirdi. Bilar, Kazancıgil'in tamamlayamadığı projelerinde ise Sultan II. Bayezid Külliyesi'nin Mutfaklar Bölümü'nün müzeye dönüştürülmesinin Kazancıgil'in en büyük hayali olduğunu açıklayarak; 'Son çalışmalarımızda ölmeden önceki gece yine konuşmuştuk. Bu projeyle ilgili çalışmalarımızı yapmamız için sabah 08.00'da gelmemi istemişti. Edirne için yattı ama bu sefer Edirne için uyanamadı. Sanıyorum ki Sayın Rektörümüzün başkanlığındaki heyet de bunu gerçekleştirmek için çalışmaları sürdürüyordur' sözlerine yer verdi. Bilar, Kazancıgil'in Edirne Ansiklopedisi'ni gerçekleştirmek için 3 defa komisyon kurduğunu, fakat 3 denemesinde de gerçekleştiremediğini belirterek, projenin hayata geçirileceğini umut ettiğini söyledi. Bilar, Kazancıgil'in Edirne Şehir Tarihçileri ve Yazarları Müzesi'nin kurulmasını istediğini açıklayarak; 'En son Kent Müzesi'nin açılışında Sayın Başkanımızdan, Edirne Belediyesi Edirne Tiyatrosu'nun kurulamasını istemişti' ifadelerine yer verdi.
'Genç kuşaklara aktaracağız'
Bilar'ın sunumunun ardından törende bir konuşma da Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir yaptı. Prof. Dr. Demir, 12 Ağustos tarihinin önemine dikkat çekerek; '12 Ağustos gerçekten de tarihe baktığınızda birçok kıymetli ismin dünyadan göç ettiği bir gün. Bizim için de kıymetlimiz Ratip hocamızın da dünyadan göçtüğü ama isminin göçmediği, eserlerinin kaldığı ve yaşadığı bir gün. İnsanoğlu her zaman kalıcı olmak ister. İnsanın üretkenliği de, kalıtımı da kendinden birşeyleri var etmek için vardır. İnsanoğlu çalıştığı sürece birşeyler üretir. Her çalışkan üretken değildir. Hem çalışkan, hem üretken olmak çok değerlidir. Biz Ratip hocayı her zaman Tıp Fakültesi'nin birinci sınıfına kaydolan çocuklara giydirdiğimiz beyaz önlük töreni gününde örnek veririz. Sağlığında da her seferinde çağırdık. Son 2 yıldır gelemiyordu. Bu sene de 10 Eylül'de Ratip hocanın sözlerini, çocukların kulaklarına küpe olsun diye söyleyeceğiz. Ratip hoca bir örnek. Emekliliğinden sonra bile 30'a yakın kitap yazdı. Çok çalışmak gerekiyor ve rastgele değil, bir hedefe yönelik çalışmak gerekiyor. Ratip hocanın hedefi Edirne'ydi. Edirne'nin sosyal yaşantısını, tarihini, kültürünü, eğitimini ve bütün yönleriyle yaşadı, yaşattı. Biz de eğitim ve sağlık alanında üniversitemiz adına hocanın tavsiyelerini, nasihatlerini genç kuşaklara aktarmak için elimizden geleni yapacağız. Bu yıl biz de hocamızın birinci yılını, onun hedeflerine yönelik olarak '˜Osmanlı'da Sağlık Gelenekleri' toplantısı düzenleyeceğiz. Türkiye tıp tarihinde sözü olan 10 kıymetli hocayı 7-8 Eylül'de Edirne'ye getireceğiz. İlk oturumumuz da Dr. RatipKazancıgil oturumu olacak' dedi.
'Bize Edirne tarihini o aşıladı'
Prof. Dr. Demir'in konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Belediyesi eski Başkanı İbrahim Ay yaptı. Ay, konuşmasında Kazancıgil ile yaşadığı anılarını anlattı. Ay, Kazancıgil ile 1963 yılında tanıştığını belirterek; 'Lise talebesiydim. O zamanlar Ratip hoca değil, Ratip Bey'di. Biz Ratip Bey derdik. Ratip Bey, o zamanlar aynı zamanda Spor Müdürüydü. Ben de her gün basket oynuyorum. Ratip Bey de yukarıdan bizi seyrederek teşvik ediyordu. Bize Edirne tarihini o aşıladı. Eczacılık mesleğimde de çok yardımcı oldu. Eczacı olmama da sebeplerden biridir' sözlerine yer verdi. Ay'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Beyazıt Sansı da Kazancıgil ile ilgili anılarını anlattı.
'Tükenmeyen bir enerjisi vardı'
Törende son olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşma yaptı. Gürkan, konuşmasında '˜Bir insan ancak onun ismini son anan kişi öldüğünde ölür' sözüne dikkat çekerek; 'Kuşkusuz Ratip hocanın çok uzun ama doluluğu uzunluğundan belki daha da uzun bir ömrü var. Kuşkusuz birçok insan o kadar uzun yaşamak ister, o kadar dolu dolu yaşamak ister ama üretebiliyor musunuz? Siz bu dünyadan göçtükten sonra sizi ananlar ürettiklerinizle ananlar oluyor mu? Kariyerin ölçüsü bunlar olması gerekiyor. Ben de farklı konularla sevgili Ratip hocayla birçok şeyi paylaştım ve çalıştım. Ratip hocanın beni en çok etkileyen yönlerinden biri o bitmeyen, tükenmeyen heyecanıydı. En son vefatından 10-15 gün önce görüşmüştük ve o görüşmede bile birkaç yıl sonrasına sarkan projeleri görüşmüştük. 2 yıl önce son yaptığımız çalışmalardan biri Dr. Süheyl Ünver ile Dr. Rıfat Osman'ın birbirlerine mektuplarının tercümesi ve kitaplaştırılması çalışmasıydı. Nasıl planlayacağımızı konuştuktan sonra Ratip hoca, arkadaşlarıyla çalışmaya başladı. Bir gün Ratip hocanın randevu istediği söylendi ve hemen kabul ettim. Heyecandan titriyordu. Ne olduğunu sordum ve cevap verdi; '˜Reis bey, çok heyecanlıyım'. dedi. Süheyl Ünver'in Rıfat Osman'a yazdığı mektuplardan birini tercüme ederken, 10 Ağustos 1926 tarihli bir mektupta Ünver, Osman'a diyor ki; '˜Benim değerli doktorum, insanlar bir gün yaptıklarını hatırlamasa bile bu mektuplar kitap haline getirilecek ve bunları okuyacaklar. O zaman hatırlanacaksın'. Ünver'in 1926 yılında bulunduğu öngörüsü, 2016'da tam 90 yıl sonra RatipKazancıgil ve onun vesilesiyle bizle yaşama geçiyor' dedi.
'Fotoğrafı Meclis'te duracak'
Kazancıgil tıpkı Süheyl Ünver, Rıfat Osman, Hafız Rakım Ertür gibi Edirne tarihine unutulmaz bir iz bıraktığını belirten Gürkan;'Bizler ileride oluruz olmayız ama kim gelirse gelsin Ratıp Kazancıgil her zaman saygıyla, hürmetle ve örnek alınarak anılacaktır. Bu salonun bir üstü Edirne Belediyesi Meclis Salonu'dur. Meclis Salonunda geçmişte görev yapmış bütün belediye başkanlarının fotoğrafları vardır. Bunlardan biri RatipKazancıgil'dir. Aslında Ratip hoca, bildiğiniz anlamda belediye başkanlığı yapmamıştır. O dönemde belediye başkanının bir soruşturma nedeniyle açığa alınmasından dolayı vekaleten 2 kez, 15 gün ve 21 gün olmak üzere görev yapmıştır. Teknik anlamda belediye başkanlığı sayılmaz ama onun Edirne için yaptıkları, mücadelesi, sevgisi nedeniyle bugüne kadar hiçbir belediye başkanı, onun fotoğrafına dokunmaz. 2 yıl önce darbe dönemlerinde atama ile görev yapmış belediye başkanlarının fotoğraflarını Meclis kararıyla kaldırdık. Ama Ratip hocanın fotoğrafı hâlâ duruyor ve durmaya da devam edecek' ifadelerine yer verdi.
Kitabı duyuruldu
Gürkan'ın konuşmasının ardından törende RatipKazangil anısına hazırlanan belgesel gösterimi gerçekleştirilirken, belgesel öncesi yapılan duyuruda Kurban Bayramı sonrası '˜Dr. RatipKazancıgil ve Edirne'si' adlı kitabın baskıya gideceği açıklandı.