'Çiftçiye haciz 5 milyar TL'

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çiftçinin 5 milyar TL haciz borcu olduğunu açıkladı. Çiftçinin borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirten Gaytancıoğlu, Türkiye'de 500 milyar TL borca yapılandırma yapılmasına rağmen çiftçi borçlarının yapılandırılmamasına tepki gösterdi. Çiftçinin borçlarını ödemesi için yapılması gerekenleri açıklayan Gaytancıoğlu 'Bu kararı almazsak gelecekte daha kötü günler bekleyecek' dedi.

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, dünyada korona virüsü salgını ile önemi bir kez daha anlaşılan gıda üretiminin emekçilerini gündeme getirmeye devam ediyor. Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı video ile Türkiye'deki çiftçinin yapılandırılmayan borçlarına dikkat çekti. Türkiye'deki çiftçinin, korona virüsü salgınında karşı karşıya kaldığı problemleri hatırlatan Gaytancıoğlu, üretimin sürdürülebilirliğini devam etmesi için alınması gereken tedbirleri açıkladı. Türkiye'deki yapılandırılan borç miktarını hatırlatan Gaytancıoğlu, çiftçi borçlarının yapılandırılmamasına ise tepki gösterdi.

'ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR'

Gaytancıoğlu, çiftçi borçlarını aylardır TBMM'de, tarla ve birçok ortamda dile getirdiğini belirtirken; 'Aylardır çiftçi borçlarını Meclis'te, tarlada, her ortamda dile getiriyoruz. '˜Çiftçiler ciddi anlamda borçlu, bu borçları yapılandıralım' diyoruz ama birçok borç yapılandırılmasına rağmen çiftçi borçlarını yapılandırmadılar. Çiftçinin çok ciddi anlamda borcu var ve borcunu çeviremiyor, ödeyemiyor. Traktörleri şimdi haczediliyor, ahırdaki inekleri haczediliyor. Bunun nedeni yüksek faizlerdir' ifadelerini kullandı.

'ÇÖZÜM HACİZ DEĞİL'

Çiftçinin borcunu kabullense bile faizlerini kabullenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'Çiftçi borcunu kabulleniyor ama bu faizleri kabullenmesi mümkün değil. Çünkü yasalarda çiftçiye ayrıcalık tanınır, sübvansiyonlu krediler verilir. Ama yasalar, '˜Çiftçinin üretim aracını haczet' demiyor. Hükümet maalesef Tarım Kredi aracılığıyla bunları görmezden geliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, borcundan dolayı çiftçinin traktörünü, ahırdaki ineğini haczediyor. Çözüm tabii ki bu değil' dedi.

'HACİZLİ 5 MİLYAR, GERÇEK BORÇ 180 MİLYAR TL'

Gaytancıoğlu, Türkiye'de yapılandırılmasına karar verilen borca oranla çiftçinin borç miktarının daha düşük seviyede olduğunu açıklarken; 'Bu çok fazla bir borç da değil. Yapılandırılan borç 500 milyar TL, çiftçinin borcu çok fazla bir miktar değil. Yani hacizli olan 5 milyar TL ama çiftçinin gerçekte borcu 180 milyar TL civarındadır. Bütün dünyada bu dönemde çiftçiye destek yapılıyor çünkü çiftçi üreticidir. Üreticinin üretim araçlarını elinden almak ne demek? Bu son derece yanlıştır' sözlerine yer verdi.

'GELECEKTE DAHA KÖTÜ GÜNLER BEKLEYECEK'

Çiftçinin borçlarını ödeyebilmesi için yapılması gerekenleri sıralayan Gaytancıoğlu; 'Şimdi ne yapmak lazım? Çok basit; çiftçinin borcunu yapılandırmak lazım. Faizini belirli bir dereceye indirmek, hatta silmek; geri kalan borcu da uzun vadeye bölmek gereklidir. Çiftçiye, '˜Sen tarlada üretmeye, ahırda ineklerinle ilgilenmeye devam et. Ben senin borcunu yapılandırıyorum' diyecek bir karar almak lazım. Bu kararı almazsak ne olur biliyor musunuz? Gelecekte daha kötü günler bekleyecek. Biz, muhalefet olarak sürekli uyardık. Dünyada kuraklık var, artarak devam ediyor. Tahıl fiyatları artıyor. Pandemiden önce ve pandemiden sonra buğday fiyatları 100 dolar arttı. Demek ki çiftçiyi desteklemekten başka bir çaremiz yok' diye konuştu.