'Caydırıcı cezalarla çevre kirliliğinin önüne geçilmeli'

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Toplantıda Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan köylerdeki çöp konteyneri ihtiyacı, inşaat ve katı atıkları hakkındaki rapor meclise sunuldu. Çevreyi kirletenlerle ilgili valilik nezdinde bir genelge çıkarılması önerisinde bulunan İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, kolluk kuvvetlerinin de yardımıyla caydırıcı cezalar uygulanmasıyla bir nebze de olsa çevre kirliliğinin azaltılabileceğini söyledi.

TAKİP ET

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 3. Birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Günümüzün en büyük sorunlarından birisi olan çevre kirliliği il genel meclisinde gündeme geldi. Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan köylerdeki çöp konteyneri ihtiyacı, inşaat ve katı atıkları konulu raporu Komisyon Başkanı Serdar Çığla sundu. Komisyon Başkanı Serdar Çığla'nın raporu sunmasının ardından söz alan meclis üyeleri çevre bilincinin oluşturulması ve kirliliğin önüne geçilmesi için yapılabilecekleri tartıştı.

Toplantıda Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan Uzunköprü İlçesi'nin köylerindeki çöp konteyneri ihtiyacı, inşaat ve katı atıkları hakkındaki rapor meclise sunuldu.

'Caydırıcı cezalar uygulanmalı'

Öncelikle çevre bilinci konusunda tüm vatandaşlarda duyarlı bir biçim oluşturulması kısmının sağlanması gerektiğine dikkat çeken İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş; 'Her suçun bir cezası olmalı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bu konuda bir araştırma yapması lazım. Köylerde araştırma yaparak bu gibi alanlara çöp atanlarla ilgili valilik nezdinde bir genelge çıkarılmalı. Kolluk kuvvetlerinin de yardımıyla caydırıcı cezalar uygulanmalı. Bu şekilde olunca bir nebze de olsa belki çevre kirliliğini azaltmış oluruz. Yetkili olan kurumların ivedilikle harekete geçmesi için çağrıda bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili alışagelmiş bir yapı oluştu. Örneğin Değirmenyeni köyü kavşağı yakınlarına bırakılan çöpler İl Özel İdaresi dozeri tarafından defalarca temizlendi. Muhtarlar, vatandaşları uyarmasına rağmen çevre köyler ve hatta Edirne'den oraya gidip hala oraya inşaat atıklarını kamyonla boşaltıyorlar. Torunlarımıza temiz bir çevre ve temiz bir doğa bırakmalıyız. Lütfen doğaya karşı daha özenli olalım' şeklinde açıklamada bulundu.

'Bu görüntüler hiç iç açıcı değil, bize yakışmıyor'

Köylerde oluşan görüntülerin Edirne'ye yakışmadığını söyleyen İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut; 'Kirliliği yaratan materyaller çok zor kaybolan uzun ömürlü tarla ve arazilere zarar veren materyallerdir. Özellikle rüzgârlı havalarda daha fazla dağılarak bu çöpler çevreye yayılıyor. Çok çirkin ve utanç verici görüntüler. Bu konuda nasıl bir önlem alsak bilmiyoruz. Bu görüntüler hiç iç açıcı değil, bize yakışmıyor. Edirne'nin genelinde böyle bir görüntü mevcut. Çöp konusunda zafiyet yaşıyoruz. Bu konuda kendimizi de eleştirmemiz gerekir. Ne yapabiliriz bunun derdine düşmemiz lazım. Bu görüntüleri görünce baya bir içerledim. Bu konuda çalışma yapmalıyız' ifadelerine yer verdi.

'Tüm yetkililer ortak hareket edip sert tedbirler alsın'

Olaya bir bütün olarak bakılması gerektiğine dikkat çeken İl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç; 'Tüm ilçelerimizde bu çöp sorununu yaşamaktayız. Bu anlamda bir çalışma yapmak gerekir. Bunun tedbirlerini almak için mutlaka muhtarlıklar, kaymakamlıklar, orman işletme, jandarma, polis, valilik ortak hareket edip sert tedbirler alınmak zorunda. Evsel atıklar var ama diğer taraftan da inşaat atıkları da çok var. Bu durum sadece sert tedbirlerle çözülecek bir mesele olmadığı gibi vatandaşların çevre bilinci konusunda duyarlı olması gerekiyor. İl özel idaresi olarak konteynerlerde eksiklerimiz var. Bunlar da çözülebilecek işler. Ama inşaat atıklarının önlenmesi sert tedbirler ve çevre bilincinden geçer' şeklinde konuştu.

'Bir neticeye varılamadı'

Çevre kirliliği ve çöp sorunu ilgili daha önce ilçe kaymakamına gittiklerini söyleyen İl Genel Meclis Üyesi Yaşar Sasa; 'Kaymakam tüm köy muhtarlıklarına bu konu ile ilgili yazı yazılması için talimat verdi. Bu çöplerin köy muhtarının gösterdiği bir noktada toplanması konusu gündeme gelmişti. Tek noktada toplanarak sevkiyat yapılması için girişimde bunulmuştu. Ama bir neticeye varılamadı' dedi.

Haber Merkezi