'ARONYA VE MÜRVER'İN HASADINA BAŞLANDI

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün bölge tarımına destek amaçlı olarak yaptığı anavatanı Kuzey Amerika olan aronya bitkisinin Edirne'de hasadına başlandı.

TAKİP ET

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün başarılı denemelerinden biri olan ve süper meyve olarak anılan aronyanın hasadı başladı. Alternatif ve sağlığa faydalı orman meyvelerinden biri olarak bilinen ve Edirne'ye adapte olan meyvenin içeriği ile ilgili yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edildi.

Aronya bitkisi ile ilgili çalışmalara 4 yıl önce başladıklarını belirten Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, 'Bugün de aronya bahçemizde kadın girişimcilerle beraber hasat etkinliği gerçekleştirdik. Aronya, Kuzey Amerika orjinli üzümsü meyveler grubunda. Antioksidan ve antosiyanin içeriği en yüksek ürün grupları arasında yer alıyor. Dolayısıyla tıp ve eczacılık açısından da çok büyük önem arz etmektedir. Taze tüketilebildiği gibi işlenerek farklı şekillerde de tüketilebilmektedir. Dikim sıklığına göre değişmekle birlikte dekara yaklaşık 150 fidan dikilebilmektedir. 4. ve 5. yıldan sonra ağaç başına 5-10 kilogram arasında verim alınabiliyor. Bu açıdan bakıldığında ekonomik bir ürün. Daha çok sağlık gıdası olmasından dolayı çok önem arz ettiğini söyleyebilirim. Aronyanın tam oluşmuş bir piyasası olmamakla birlikte marketlerde kilosu 50-60 lira arasında satılıyor. Sağlık gıdası olması nedeniyle özel bir üründür.' Şeklinde konuştu.

Sağlık açısından çok faydalı olan diğer bir ürününde mürver olduğunu aktaran Doç. Dr. Tülek, 'Elde edilen ürünleri bölgemizde bulunan eczacılık fakültelerine gönderiyoruz. Mürver işlenerek değerlendirilmek zorunda. Taze olarak tüketimi söz konusu değil. Mürver de ağaç başına 30 kilo meyve veriyor. Bölgemize adaptasyon olarak uygun bir bitki. Mürver, doğal olarak bölgemizde bulunan bir bitkidir. Aronya, özellikle Danimarka, Avrupa ve kuzey Avrupa ülkelerinde yetiştirilen ve çok tüketilen bir bitki olarak bilinmektedir. Bu ürünleri yaptığımız etkinliklerle tanıtıyoruz.' İfadelerini kullandı.

Aronya ve mürver bitkisinin hasadına Edirne Valisi Ekrem Canalp'in eşi Ayten Canalp ve Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı üyesi girişimci kadınlar katıldı.

Kumru Öngün