'Afrika değil Sinanköy'
CHP Edirne İl Genel Meclisi Lalapaşa Üyesi Halil Akdağ, Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy'de köprü bulunmadığını açıkladı. Akdağ, meclis toplantısında DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin söz vermesine rağmen köye köprü yapmadığını söylerken köylülerin tahta ve taşlarla köy deresine yaptığı ilkel yola dikkat çekti. Akdağ, köy köprüsünün yapılmamasına tepki gösterirken 'Burası Afrika değil, Sinanköy' dedi.
Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy'de vatandaşlar köprü sorunu yaşıyorlar. Köy sınırları içinden geçen Sinanköy deresine tahta ve taşlarla ilkel bir yol oluşturan köy sakinleri, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü'den köprü yapılmasını talep ediyorlar. İl Genel Meclisi Lalapaşa Üyesi Halil Akdağ, dün düzenlenen meclis toplantısında Sinanköy'de yaşanan köprü sorununu gündeme getirdi.
Su Kanalizasyon ve Katık Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla'nın Edirne merkez, Süloğlu, Lalapaşa, Havsa ilçelerindeki dere ıslahı çalışmaları hakkındaki raporunu sunmasının ardından söz alan Akdağ, Sinanköy'ün Edirne'de köprüsü bulunmayan tek köy olduğunu söyledi. Akdağ, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkililerinin dere ıslahı çalışmaları sırasında köylülere köprü yapımı için söz vermesine rağmen yaklaşık 5 yıldır köprü yapımının gerçekleştirilmediğini belirtti.
'SİNANKÖY'DE KÖPRÜ KALMADI'
Akdağ, yaklaşık 450 kişinin yaşadığı Sinanköy'ün, Lalapaşa ilçesinin en büyük köyü olduğunu söylerken; 'Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, yaklaşık 5 yıl önce Sinanköy'de dere ıslahı çalışmalarına başlamış ve kısa zamanda tamamlamıştı. Bu çalışmalar sırasında da DSİ yetkilileri 3 tane köprü sözü verdiler ve bu söz üzerine var olan eski bir köprümüzü yıktık. Tabi üzerinden o kadar zaman geçti ama köprüler yapılmadı, sanırım ödenek kesildi. Sonucunda da köprüler iptal edildi. Bu 3 köprünün ihaleleri de yapılmıştı. Sinanköy'de şu anda hiç köprü kalmadı. En azında bir köprü yapmalarını talep ediyoruz ama sözleşmenin olmadığını söylüyor. Neyin sözleşmesini yapacağız? DSİ dere ıslahını yaparken bizimle sözleşme yapmıyor ki. Onlar bize sadece söz verdiler' ifadelerini kullandı.
'60 YAŞINDAKİ İNSANLAR GEÇİYOR'
Köy deresi üzerine köylüler tarafından tahta ve taşlarla yapılan ilkel yol sayesinde dereden geçişlerin olduğunu açıklayan Akdağ; 'Bu yoldan 60 yaşındaki insanlar geçiyor. Bu konudan utanıyorum. 2021 yılında köprüsü olmayan tek köy olabilir. Burası Afrika değil, Sinanköy'dür. Sanki Serengeti Ormanları gibi, ceylanlar atlayıp karşıya geçecekler. Buradan insanlar mı geçecek? Derenin karşı tarafında sebzecilik yapan çiftçilerimizin bahçeleri ve tarlalar var. Ayrıca Sinanköy'deki tarihi eserler olan 6 bin yıllık Trak yerleşkesi var. Bir kale ve kilise var. Bölgemizde yaz mevsiminde dereler kuruyor ama bu dere havzası geniş bir deredir. Çok mücadele ettik ama DSİ yetkilileri yapamayacaklarını söylediler. Artık köprümüzün yapılmasını istiyoruz. Çünkü gerçekten utanç verici bir görüntü var' dedi.
EDİRNE VE HAVSA'DAKİ DERELERİ HATIRLATTI
Su Kanalizasyon ve Katık Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla da Edirne merkez, Süloğlu, Lalapaşa, Havsa ilçelerindeki dere ıslahı çalışmaları hakkında rapor sundu. Çığla, Edirne merkeze bağlı Menekşesofular, Büyükdöllük, Kemalköy, Musabeyli, Demirhanlı, İskender, Sazlıdere, Tayakadın ve Orhaniye'den geçen derelerde ıslah çalışmalarının yapılması gerektiğini söylerken; su taşkınlarından 6 köyün etkilendiğini belirtti. Havsa ilçesinde de Kuleli, Akardere, Necatiye, Süloğlu, Aşırıdere ve Oğulpaşa derelerinin bulunduğunu belirten Çığla; 'Havsa bölgesinde arazi yapısından dolayı 6 adet ana dere geçmektedir. İlçe merkezi ve 15 köyde yerleşim alanları ve araziler, su baskınlarından etkilenmekte ve zarar görmektedir. Dere ıslah çalışmalarının yapılmasını öneriyoruz' sözlerine yer verdi.
DSİ ÇALIŞMALARINI AÇIKLADI
Çığla, Süloğlu ilçesinde de Küküler, Akardere ve Sülecik köylerinde dere ıslah çalışması ihtiyacının bulunduğunu söylerken; 'Lalapaşa bölgesinde de merkez, Sinanköy, Süleymandanişment ve Vaysal derelerinde ıslah çalışmasına ihtiyaç vardır. DSİ 11. Bölge Müdürü Erdinç Kuran'dan aldığımız bilgilerde Edirne merkez, Menekşesofular, Demirhanlı, Orhaniye, Tayakadın, Havsa merkez, Osmanlı, Habiller, Abalar, Çukurköy, Bakışlar, Şerbettar, Naipyusuf ve Necatiye köylerinde projeli ve Bakanlık onayı alınan derelerin ciddi ıslah çalışmaları yapılacağı ve proje gerektirmeyen dere için temizlik çalışmalarının talepler doğrultusunda yapılacağını belirtmiştir' diye konuştu.