'4 bin 3 kişiye ilk yardımın önemini anlattık'

10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü kapsamında İlk Yardım Eğitim Merkezi(İYİMER) tarafından Saraçlar Caddesi'nde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte açıklamalarda bulunan Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi (İYEMER) Mesul Müdürü Ayten Sünetçiler, bugüne kadar bin kişiye bakanlık onaylı ilk yardım sertifikası verildiğini aynı zamanda 4 bin üç kişiyede ilk yardımın önemini anlatan eğitimlerin verildiğini ifade etti.

TAKİP ET

Edirne'de 10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü çerçevesinde etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında Saraçlar Caddesi'ne İlk Yardım Eğitim Merkezi(İYİMER) tarafından stant açıldı. Açılan statta yoğun ilgi gösteren vatandaşlara halka yönelik gerçekleştirilen uygulamalı ilk yardım hakkında bilgiler verildi.

Edirne'de, ilçe ve köylerde ilk yardım bilgilendirme seminerlerinin devam edeceğini söyleyen Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi (İYEMER) Mesul Müdürü Ayten Sünetçiler, bugüne kadar bin kişiye bakanlık onaylı ilk yardım sertifikası verildiğini aynı zamanda 4 bin üç kişiyede ilk yardımın önemini anlatan eğitimlerin verildiğini aktardı.

'Bu yılki tema yaşam boyu ilk yardım'

Bu yılın temasının '˜Yaşam boyu ilk yardım' olduğunu söyleyen Sünetçiler, 'Acil durumda yaşanılan bir müdahaleyi gerçekleştirirken 112'ye haber vermek. Eğer ki kişinin solunumu durmuşsa hemen temel yaşam desteği Kalp masajı, suni solunumla tekrar hayata döndürme, ondan sonraki yaşama ambulans ekibinin gelip sağlık ekibine devretme ve acil ünitelerinde bu dördüncü halkayla tamamlanmış oluyor. Bu halkalardan bir tanesinde kopukluk olduğunda yaşam da tehlikeye girmiş oluyor. Tüm acil durumlarda, trafik kazaları, yangın, sel, hastalık durumlarında yapılan ilk yardım müdahaleleri kıymetli. Çünkü ambulans gelene kadar yaşamda tutabileceğimiz uygulamalar da ilk yardım. Neyle yapıyoruz ilk yardımı? Bulunduğumuz ortamda bulduğumuz malzemelerle hastanın yaşama tutunmasını sağladığımız uygulamaları içeriyor' şeklinde konuştu.

Dünya İlk Yardım Günü etkinliklerinin amacından bahseden Sünetçiler, ilk yardım gibi basit uygulamaların hayat kurtardığını vurguladı.

Vatandaşları ilk yardım öğrenmeye teşvik ettikleri söyleyen Sünetçiler, ilk yardım gönüllüsü sayısını artırmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

'İlk yardım herkes tarafından ulaşılabilir olmalıdır'

İlk yardım hakkında bilgi veren Sünetçiler, ' '˜İlk Yardım' terimi, ani bir yaralanma veya hastalığa yakalanan herhangi bir kişiye verilen yardımı ifade eder. Ana hedefleri hayatı korumak ve hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemektir. Doğal afetler, trafik kazaları, yüksekten düşmeler, boğulmalar, yanıklar, zehirlenmeler gibi birçok durumda ilk yardım gerekebilmektedir. Ülkemizde ve Dünya ülkelerinde trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmektedir. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirirken her gün 2000'den fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını yitirmektedir. Toplumun incinebilirlik nedenlerini azaltıp güçlü bir toplum oluşmasında katkısı çok önemli olan ilk yardım, herkes tarafından ulaşılabilir olmalıdır.' Dedi.

Saraçlar Caddesi'nde kurulan stantta yapılan ilkyardım eğitimlerine katılan vatandaşlardan Ülkü Kıskaç, evde yaşlıları olduğu için bu eğitimlere katıldığını ve bu konuda bilgi sahibi olduğunu dile getirdi.

Kumru Öngün