• Haberler
  • Edirne
  • Akkuş, 'Fotokromik gözlükler gözleri UV ışınlarından koruyor'

Akkuş, 'Fotokromik gözlükler gözleri UV ışınlarından koruyor'

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte güneş ışınlarından korunmak isteyen vatandaşlar çareyi güneş gözlüğünde buluyor. Mezun olduktan sonra eğitim alarak kendi alanında uzmanlaşan Optisyen Belgin Erden Akkuş, gelişen teknoloji ile birlikte numaralı gözlük kullanan vatandaşlar için fotokromik gözlüğün daha faydalı olduğunu söyledi.

Akkuş, 'Fotokromik gözlükler gözleri UV ışınlarından koruyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güneş gözlükleri tıpkı güneş kreminin cildi koruduğu gibi gözleri korur. Her ne kadar tarzı tamamlamaya yardımcı olsa da gözlerin güneşin zararlı ışınlarına temas etmesini engeller ve daha iyi bir bakış açısı yakalamayı sağlar.

Mevsimlerin değişkenlik gösterdiği günümüz atmosferinde yaz aylarında kullanılan güneş gözlüğünün kış aylarında da kullanılması şarttır.

Numaralı gözlük kullanıcılarının güneş gözlüklerinin numaralandıracağı gibi 2. Bir seçenek olan Fotokromik camları tercih edebileceğini söyleyen Optisyen Belgin Erden Akkuş Akkuş, “ numaralı gözlük kullanan kişiler güneş gözlüklerini numaralandırabileceği gibi 2’inci seçenek olan Fotokromik teknolojisine sahip içeride beyaz dışarıda güneşin derecesine göre koyulaşan camları tercih edebilirler. Fotokromik gözlük camları, gözlerinizi görülmeyen ışınlardan yani ultraviyole ışınlarından korur ve sağlıklı görmeyi uzun vadede korumanıza yardımcı olur. Unutmamak gerekir ki Fotokromik gözlük camları, hem açık hem de koyu hallerinde gözlere zararlı UV ışınlarını her zaman yüzde 100 oranında bloke ederler.” İfadelerini kullandı.

“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ”

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar olduğunu dile getiren Akkuş, “UV koruması, güneş gözlüğü alırken mutlaka UV koruması olduğundan emin olmalıyız. Bunun için UV ışınlarını bloke ettiğine dair bir ibare yoksa o gözlük güvenilir değildir. Bir başka dikkat edilmesi gereken konuda güneş gözlüğünün kalitesidir. Kaliteli bir güneş gözlüğü sağlam dayanıklı malzemeden yapılır. Aynı zamanda camları da çizilmeye karşı dayanıklıdır. Gözlüğün optik kalitesi de yüksek olup doğru renklerle perspektif sağlanmalıdır.” Dedi.

Gözlüğün konforlu olması gerektiğinin altını çizen Akkuş, “ güneş gözlüğü yüze rahat ve uygun şekilde oturmalıdır. Gözlük burun köprüsü ve kulaklara baskı yapmamalıdır. Güneş gözlüğü kişisel bir tercihtir. Optisyen yardımıyla kişi kendi stiline ve yüz şekline uygun olan modeli seçmelidir.” Şekline konuştu.

“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMAZSAK NE OLUR”

Güneş ışınlarında mor ötesi ve kızılötesi ışınlar bulunduğunu dile getiren Akkuş, UV ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer aldığını ve bu ışınların göze direkt temas ettiğinde kornea tabakasında kuruluk, kaşıntı, batma, yanma ağrı ya da kanlanma gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını söyledi.

Akkuş, bu hastalıkların yanı sıra güneş ışınlarının direk göze temas etmesi durumunda ilerleyen zamanlarda katarakt riskinin artacağını ve göz çevresi kırışıklarının derinleşeceğini vurgulayarak maküler dejenerasyon denilen yaşa bağlı görme kaybına neden olabileceğini aktardı.

Akkuş, düzenli ve doğru kullanılan güneş gözlüğü rahatsızlıkları önlemenin en kolay ve en etkili yolu olduğunun altını çizdi.

Fotokromik camların eski colormatik camlardan farkını anlatan Akkuş, “Fotokromik camların eski colormatik camlardan farkı ise kapalı ortamda antirefle (ışığı kesen filtre) dış ortamda ise uv filtre devreye giriyor.” Dedi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar