'Ahilik Haftası' etkinlikleri devam ediyor

Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun ve EDESOB Genel Sekreteri Özay Güngören, Ahilik Haftası kapsamında Tarihi Alipaşa Çarşısı'ndaki esnafı ziyaret etti.

'Ahilik Haftası' etkinlikleri devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

23-27 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Ahilik Haftası, esnaf ve sanatkârların dayanışmasını ve birlikteliğini pekiştiren bir etkinlik olarak kutlanıyor. Ziyaret sırasında, Altun ve Güngören'e Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış da eşlik etti. Heyet, esnafa hayırlı işler dileyerek taleplerini dinledi ve bol kazanç temennisinde bulundu.

‘ESNAFLARIMIZIN SORUNLARINI NOT ALIYORUZ’

Ahilik Haftası kapsamında esnaf ziyareti yaptıklarını söyleyen Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun,  "128 esnafımızın olduğu Alipaşa Çarşısında esnaflarımızla bir araya geldik. Esnaflarımızın sorunlarını not alıyoruz. Edirne'de esnaf odalarına bağlı 17 bin 500 civarında esnafımız var. Bunların yüzde 21'inin kadın olması dolayısıyla bu yıl bir kadın esnafımızı ahi olarak seçtik" diye konuştu

‘Esnaflığın temelinin Ahi Evran tarafından atılmış Osmanlı bile ilk önce şehirleri fethettiğinde çarşılara önem vermiş’

Geleneksel olarak her sene Eylül ayında Ahilik Haftasını kutladıklarını belirten Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, esnaflığın temelinin Ahi Evran tarafından atılmış Osmanlı bile ilk önce şehirleri fethettiğinde çarşılara önem verdiğini aktardı.

Esnaflığın temelinin Ahi Evran tarafından atılmış Osmanlı bile ilk önce şehirleri fethettiğinde çarşılara önem vermiş Sanış, "Bu zincir artık yavaş yavaş kırılmaya başladığından dolayı eski esnaflar artık bitiyor. Yeni gelen esnaflarımızın da bu tarz ahilikle ilgili bilgileri olmuyor. İlgi göstermiyorlar. O yüzden kaybolmaya yüz tutmuş esnaflığın temelinin Ahi Evran tarafından atılmış Osmanlı bile ilk önce şehirleri fethettiğinde çarşılara önem vermiş. Çünkü bir yeri fethettiğinizde o insanların kalıcı olması için çarşı ve pazarların kurulması için şehirlerin gelişimine yön veriyorlardı. Her el sanatında olduğu gibi esnafta da bu işi devam ettirecek eleman bulmakta sıkıntı"diye konuştu.

Edirne’de en fazla kadın işyeri sahibinin olduğu çarşının Tarihi Alipaşa Çarşısı olduğunu Sanış, "Herkes gelip burada rahatlıkla alışveriş yapabiliyor. Bu konu Edirne için ilgi çekici. Tüm esnaf arkadaşlarımızın Ahilik Haftası kutlu olsun” diye konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar