Ağa karşılama ritüeli gerçekleştirildi

663'üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde ağa karşılaması gerçekleştirildi. Tarihi yağlı güreşlerin olmazsa olmaz ritüelleri arasında yer alan gelenek, Selimiye Cami meydanında yapıldı.

Ağa karşılama ritüeli gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kırkpınar ağası Seyfettin Selim Selimiye Meydanı’nda karşılandı. Geçen yıl gerçekleşen Kırkpınar'da ağalık ihalesinde 22 milyon 222 bin lira veren Seyfettin Selim 15'inci kez ağalığı almıştı. 15. kez ağalığı kazanmış ve 4. altın kemerin ebedi sahibi olmuştu.

Ağa karşılamanın ardından kortej yürüyüşü yapıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı okundu. Pehlivanlar Mezarlığı ziyaret edilip dua edildi. Eski Cami'de Mevlit okutuldu.

Cumartesi günü dualı çayırda sabah saatlerinde güreşler başlayacak. 40 başpehlivan çayıra çıkacak ve Pazar günü gerçekleştirilecek. Finallere kalmaya, rakiplerini yenmeye çalışacak. Pazar günü ise başpehlivanlık final güreşi gerçekleştirilecek. Türkiye’nin başpehlivanı belli olacak. Şampiyona pehlivan 550 bin lira, ikinciye 275 bin lira, üçüncülere de 140’ar bin lira ödül verilecek.

Ağalığın her yerde olması gerektiğini söyleyen Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “Federasyon Başkanımızın güreşlerde çok büyük emeği var. Başkanlar meraklı bu işe. İnşallah güzel bir Kırkpınar olur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ağalık sadece para vermekle olmaz. Ağalık her yerde olur.” Dedi.

Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Ata sporu Kırkpınar'ı gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak adına hep birlikte mücadele ettiklerini aktararak Kırkpınar ağası Seyfettin Selim'in 4 altın kemerin ebedi sahibi ve Edirne'nin fahri hemşerisi olduğunu dile getirdi.

Akın, Kırkpınar'ın Edirne'nin düğünü olduğunu belirterek bütün güreşçilere başarılar diledi.

40 yılın en güzel Kırkpınar’ını  yapacaklarını söyleyen Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, “Kırkpınar yağlı güreşleri bu sene ilk defa seçilmiş sporculardan oluşacak. Çok daha güzel ve çok daha özel olacak. Tarihi Kırkpınar’da 40 başpehlivan diye bir motto koymuştum. İnşallah bu sene sadece 40 başpehlivan değil, son 40 yılın en güzel Kırkpınar’ını burada hep birlikte yapacağız.” Şeklinde konuştu.

Ağa Selim'in her güreş organizasyonunda Kırkpınar'ı ve Edirne'yi en iyi şekilde temsil ettiğini belirten Türkiş,  bu güne kadar yaptığı çalışmalar ve katkılarından dolayı teşekkürlerini etti. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ