Adrianapoli krizi yeniden

Edirne Belediyesi'nin yeni yıl afişlerinde kent isminin Türkçe'nin yanı sıra Yunanca ve Bulgarca kullanılmasıyla başlayan kriz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmigeçit töreni ile yeniden alevlendi. Resmigeçit törenine katılan Adrianapolis Motosiklet Kulübü'nün tören protokolü tarafından ayakta selamlanması sonrası açıklamalarda bulunan İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, '˜Adrianapoli' ismini kentin panolarında, resmigeçit törenlerinde ve şirket isimlerinde yaşatmak isteyenlerin olduğunu söylerken 'Burası bir Türk şehridir ve ebedi ismi Edirne'dir' dedi.

Adrianapoli krizi yeniden
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, Edirne Valiliği tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 96'ncı yılı kutlama törenlerinde resmi geçide katılan Adrianapoli Motosiklet Kulübü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Demir, açıklamasında Edirne'nin tarihi adlarından biri olan '˜Adrianapoli'nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmigeçit törenleri başta olmak üzere kentteki panolarda ve şirket isimlerinde kullanılmasına tepki gösterirken; 'Burası bir Türk şehridir ve ebedi ismi Edirne'dir' dedi.

Demir, açıklamasında ayrıca Edirne Valisi Ekrem Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör ve Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın, resmigeçit törenlerinde yabancı isim kullanan dernek ve kuruluşları ayakta selamlamamasını istedi.

Demir, açıklamasında Edirne'nin tarihi isimlerinin kökenine dikkat çekerken; 'Tarihi kayıtlara göre Edirne'de ilk yerleşenler Trakların bir kolu olan Odrislerdir ve bölgenin de içinde bulunduğu geniş bir devlet (MÖ. 460- Ms: 46) kurmuşlardır. Roma imparatoru Hadrianus'un adını Odrislerden aldığı söylenir. Bununla birlikte bu günkü Kaleiçi bölgesini kapsayan şehir MS: II. yüzyılda imparator Hadrianus tarafından kurulmuştur. Bu sebeple şehrin adı tarihi Batılı kaynaklarda Hadrianopolis olarak geçmektedir. Bununla beraber, İslam kaynaklarında ise şehre '˜Edrenos' ve '˜Edrenaboli' denilmiştir. Edirne 1361 yılında I. Murat tarafından fethedilmiş ve Osmanlı kroniklerinde Edrene olarak geçmiş ve 18. yüzyıldan itibaren de Edirne şeklinde adlandırılmıştır. Edirne, Balkanlara açılan bir kapı olarak Türk tarihi ve kültüründe önemli bir şehirdir. Bu sebeple '˜Der-i Saadet' yani mutluluk şehridir. Fatih Sultan Mehmed'i yetiştiren ve İstanbul'u fetheden şehirdir. Selimiye Camii başta olmak üzere çok sayıda hanedan-ı Osmani eseri ve Türk-İslam medeniyetinin izlerini taşıyan eserleri bünyesinde barındırır. Bu tarihi bilgiyi T.Ü. öğretim görevlisi tarihçi Veysi Akın hocamdan aldıktan sonra siyaseten aşağıdaki eleştiriyi yapmak bize farz oldu' ifadelerine yer verdi.

'Adrianapoli'yi yaşatmak istiyorlar'

Günümüzde Edirne isminin yerine bazı kişilere şirin görünmek adına ısrarla '˜Adrianapoli' olarak kullanılmak istendiğini söyleyen Demir; 'Sürekli olarak şehrin panolarında, resmigeçit törenlerinde ve şirket adlarında bu ismi yaşatmak istemektedirler. Elbette ki maksadımız eski düşmanlığı yapmak, tarihte olup bitenleri yok saymak değildir. Ancak bugün AB ülkesi olan Yunanistan'a girerken kapıda size sorarlar '˜Nereye gidiyorsunuz?' diye, isterseniz Dedeağaç'a, Gümilcine'ye deyin bakalım ne tepki alırsınız. Bir mektup gönderin, zarfın üzerine Thessaloniki / Grecee yazmayıp, Selanik/Yunanistan yazın mektup nereye gidecektir' dedi.

'Edirne'mize ihanettir'

Kentin ebedi adının Edirne olduğunu ve Edirne'nin bir Türk şehri olduğunu vurgulayan Demir; 'Ticari kaygılarla şuursuzca veya başka emellerle şuurlu olarak şehrin adını değiştirmek, gaflettir, delalettir ve tarihe saygısızlıktır. Daha da önemlisi Edirne'mize ihanettir. Bunların resmi panolarda ve törenlerde görülüyor olması Türk milliyetçilerini derinden yaralamaktadır. Pasaportunda doğum yerine Gümülcine yazanlara Yunanistan vize bile vermiyor. Komotini'de diretiyor. Konumuz kesinlikle Edirne şehrinin Yunanca ismi ile alakalı değildir. Şehir ve yer isimlerinin değişmesi, savaşlar ve değişen kültüre bağlıdır. Vatan toprağı için can vermiş; adımız Yorgo olmasın diye, kendi kültürümüzü yaşatabilelim diye, vatan toprağımızda özgürce yaşayabilelim diye şehit olan kahramanlarımıza saygısızlık etmemeliyiz. Megalo İdea'yı içlerinde besleyen fanatik Yunanlıların, Türkiye'deki birçok şehri hala bilerek Yunanca isimlerle adlandırdığını biliyoruz. Hiç mi vatanlarından sürülen muhacir dedelerimizin anlattığı hikâyeleri dinlemedik?' sözlerine yer verdi.

'İsmin kasıtlı olmadığını düşünüyorum'

Motorsiklet tutkunu dernek üyelerinin, dernek ismini kasıtlı olarak koymadığını düşündüğünü belirten Demir; 'Motor tutkunu kardeşlerimizin bu isim konusunda kesinlikle kasıtlı olmadığını düşünüyorum. Ancak milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmanın hepimizin asli görevi olduğunu bilmekteyim. Bazı illerimizde yabancı isimlere gösterilen hassasiyeti Edirne'mizde de gösterilmesini istiyor ve bekliyoruz. Aksi halde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve milli bayramlarda tören geçişi esnasında yabancı isimleri taşıyan dernek ve kuruluşlara ilimizin en tepesindeki Edirne Valisi'nin, Garnizon Komutanı'nın ve Edirne Belediye Başkan'ının ayakta selamlamalarını istemiyoruz' dedi.