AB'ye Edirne'den 2021 adımı

Avrupa Birliği Başkanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Edirne'de ortak çalışma grubu, ortak izleme komitesi ve ikinci çağrı uygulaması açılış etkinlikleri düzenleniyor. 2 gün sürecek etkinliklere Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova katılırken Edirne ve Kırklareli ile Bulgaristan'ın sınır kentleri arasında 2021-2027 döneminde gerçekleştirilecek işbirliği projeleri için ilk adım atıldı.

AB'ye Edirne'den 2021 adımı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa Birliği Başkanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Edirne'de ortak çalışma grubu, ortak izleme komitesi ve ikinci çağrı uygulaması açılış etkinliği gerçekleştirildi. RYS Otel toplantı salonunda düzenlenen etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova, Bulgaristan Büyükelçisi Nadezhda Neynsky, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler ile iki ülkeden çeşitli kurumların temsilcileri katıldılar.

Programın ilk gününde 2021-2027 dönemi hazırlıklarını yürütmek üzere kurulan Ortak Çalışma Grubu'nun ilk toplantısı ve 2014-2020 dönemi uygulamasından sorumlu olan Ortak İzleme Komitesi'nin olağan toplantısı gerçekleştirildi. Program ile ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye ile Avrupa Birliği bağlamında, Türkiye ile Bulgaristan arasında 2004 yılından bugüne uygulanan sınır ötesi işbirliği programının olduğunu söylerken; 'Bu programa 2004'ten beri üyeyiz, şu an 2014 '“ 2020 dönemini uyguluyoruz. Bu dönemde 30 milyon avroluk bir bütçe var. Ülkemizden Edirne ve Kırklareli, Bulgaristan tarafından da 3 vilayetin sınır ötesi vilayetler arasında işbirliğini geliştirmesi, kalkınmadan turizme, sanayiden eğitime, her alanda işbirliğini arttırmaları ve ortak projeler gerçekleştirmeleri için AB tarafından başlatılan bir projedir. Bu projeyi Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Avrupa Birliği Başkanlığı yürütüyor' ifadelerine yer verdi.

Edirne'de düzenlenen toplantıda 2021 '“ 2027 döneminde Türkiye '“ Bulgaristan sınır ötesi işbirliğinin geleceğinin tartışılacağını açıklayan Kaymakcı; 'Kırklareli ve Edirne vilayetlerinin belediyelerinin ortaklaşa Bulgaristan tarafındaki şehirlerle yapmak istedikleri projeleri dinleyeceğiz ve önümüzdeki dönemle ilgili olarak bir programlama yapacağız. Öğleden sonra yapacağımız ikinci toplantıda da 2014 '“ 2020 döneminde şu ana kadar güzel Edirne'mizde gerçekleştirilen projeleri ele alacağız. Biz, bu toplantının özellikle burada yapılmasına önem atfettik. Çünkü sınır ötesi işbirliği sınırlardadır. Biz her zaman şunu söylüyoruz; Avrupa'nın sınırları ne Boğaziçi'nde biter, ne Türkiye ile Yunanistan ve Bulgaristan arasındadır. Avrupa'nın sınırları Türkiye'nin Güneydoğu sınırlarıdır. Türkiye'nin İran'la, Irak'la, Suriye ile olan sınırları hem Avrupa'nın, hem NATO'nun sınırlarıdır. Dolayısıyla biz bugün sınır ötesi işbirliği olarak gördüğümüz bu programı aslında gelecekte AB'ye üye olacak Türkiye'nin de dâhil olduğu Avrupa ülkelerinin yerel yönetimlerinin, üniversitelerinin, sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında gerçekleştireceği bir program olarak değerlendiriyoruz' dedi.

Toplantılar devam edecek

Kaymakcı, Edirne'de Kasım ayında AB ile ortak etkinliklerin devam edeceğini açıklarken; 'Edirne'de bu hafta etkinliğimiz bununla sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki hafta Türkiye ile AB'nin Bölgeler Komitesi arasındaki çalışma grubunun toplantısı da 26 '“ 28 Kasım tarihlerinde Edirne'de gerçekleştirilecek. Dolayısıyla AB Bölgeler Komitesi'ne üye 12 tane yerel yönetici, Türkiye'den 12 yerel yöneticiyle Edirne'de buluşacak. Güzel Edirne'miz bu toplantıya ev sahipliği yapma kararı almıştı, biz de bu kararı destekledik ve Edirne aynı zamanda önümüzdeki hafta böyle bir toplantıya da ev sahipliği yapacak. Biz, AB ile ilişkilerimizde yerel yönetimlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Artık AB'de kararların büyük bir kısmı yerel yönetimler tarafından alınıyor. Dolayısıyla tüm yerel yönetimlerimizin, Edirne'den Ardahan'a kadar Türkiye'nin AB üyelik sürecine dâhil olmalarını önemsiyoruz ve bu süreçlerde daha fazla yerel yönetimin, STK'nin yer almasını arzu ediyoruz' sözlerine yer verdi.

'Program faydasını gösterdi'

Kaymakcı'nın toplantı açılış konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova ise Türkiye ve Bulgaristan'ın Edirne'de düzenlenen toplantıda bir araya gelerek AB işbirliği projelerinin geleceğini konuşmalarının umut verici olduğunu söylerken; 'Şu an kilit noktada bulunuyoruz. Ortak bir programı gerçekleştiriyoruz. Bu program yıllar geçtikçe faydasını, sınır bölgelerine olan etkisini gösterdi. Sınır bölgelerindeki illerimizi nasıl daha iyi geliştirmeliyiz, bu konular hakkında hem finansman imkânlarımızı, hem de ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurarak önemli kararlar almamız gerekiyor. En doğru yolu bularak, en iyi sonuçlar elde edip insanlara daha iyi yaşam sağlamak için çalışmamız gerekiyor' dedi.

'İstekli olmamız gerekiyor'

Nikolova, Ulusal Partner Grubu'na ve Avrupa Birliği'ne teşekkür ederken; 'Bu yıl içerisinde formal olmayan birçok görüşme yapabildik. Bu görüşmeler sırasında AB'nin gelecek dönem için koymuş olduğu kuralları öğrenme şansımız oldu. Bizim ulusal pozisyonumuzu ve konumlanacağımız yaklaşımları anladık. Çok dinamik bir ortamda yaşıyoruz. Şartlar sürekli değişiyor. Bu nedenle yeni program döneminde azami derecede istekli olmamız gerekiyor. Daha fazla imkân sağlayabilmek ve sınırlamaları azaltmak için bu şekilde davranmamız gerekiyor. Uygulamak istediğimiz faaliyetleri en ekonomik ve faydalı şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. İlave potansiyeli ortaya çıkarmamız ve bunu kullanmamız lazım' ifadelerine yer verdi.

'İş çevrelerini dahil edeceğiz'

Bulgaristan ve Türkiye'nin temel rolünün, partnerlik ilişkilerini genişletme imkânlarını araştırmak olduğunu söyleyen Nikolova; 'Şu ana kadar iki taraflı projelere katılıyorduk. Her 2 ülkeden birer partner vardı. Ancak şu anda her bir ilgili tarafın bu projelere katılmasını sağlayacağız. İş çevrelerini dâhil etmeye çalışacağız. Aynı şekilde küçük işletmeleri destekleme yöntemini de kullanacağız. Gelecek dönem programında çeşitli tedbirleri kombine bir şekilde uygulamaya odaklanacağız. Özellikle yumuşak tedbir dediğimiz tedbirlerle ilgili faaliyetleri uygulamaya çalışacağız ve bu bölgelerde entegre sonuçlar elde edebilmek için çabalayacağız. Ortak çabayla kararlar almamız gerekecek' dedi.

'Görüşürüz bizim için önemli'

Nikolova, programın stratejik yönünün de belirlenmesinin gerekliliğine dikkat çekerken; 'Çünkü doğru belirlenmiş bir stratejik yön bize ilave bir ivme kazandırabilir ve sınır ötesi bölgelerinin gelişimine yeni bir açılım sağlar. Bu toplantılarda sizin görüşünüz, bizim için çok önemlidir. Ortak Çalışma Grubu'na dahil olan kişilerden, atacağımız yeni adımlar için destek bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda bu konuları yeniden görüşeceğiz. Ortak kararlar sağlamaya çalışacağız. 7 sene geçtikten sonra da yeni bir boyuta varmış olarak sınır ötesi bölgelerimizin, geri kalmış bölgeler olarak algılanmayacağı, yeni ekonomik gelişmenin katalizatörü olarak algılandığı bir ortamda tekrar görüşmek isterim' sözlerine yer verdi.

Bugün devam edecek

Konuşmaların ardından toplantı Interref IPA Bulgaristan '“ Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı ortak çalışma grubu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından ara verilirken; aranın ardından program ortak izleme komitesi toplantısı ile devam etti. Program, bugün Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenecek ikinci çağrı uygulaması açılış etkinliği ve ikinci çağrı proje uygulama eğitimi ile devam edecek.