7 kıtaya müzik yolculuğu

*Trakya Üniversitesi'nde Türk müziği eğitimi görmesiyle birlikte başlayan motosiklet tutkusunu Gazi Üniversitesi doktora tezi çalışmasıyla birleştiren Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ümit Koç, Ankara'dan yola çıkarak motosikletiyle dünyayı gezecek. Yolculuğu kapsamında Trakya Üniversitesi'ne gelen Koç, öğrencilere müzik, motosiklet ve eğitimle ilgili sunum gerçekleştirdi. Koç, ilk yolculuğunda toplam 8 bin kilometre kat edecek ve 7 yılın sonunda 7 kıtayı tamamlayacak.

7 kıtaya müzik yolculuğu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ümit Koç, '˜Ankara'dan Frankfurt'a Sanat Köprüsü' programı kapsamında bir dönem öğrenci olduğu Trakya Üniversitesi'nin Müzik Ana Bilim Dalı M2 no'lu derslikte bir araya geldi. Öğrencilerle müzik, motosiklet ve eğitim ile ilgili bilgilerini paylaşan Koç, Ankara'dan çıktığı yolculuğunda 8 bin kilometre yol kat edecek. Koç, güzergahınıAnkara, Bolu, Akyazı, İstanbul, Edirne, Selanik, Pecs, Frankfurt, Lille, Paris, Milano, Roma, Atina, Antalya, Ankara olarak açıkladı.

Koç, '˜Ankara'dan Frankfurt'a Sanat Köprüsü' programı ile ilgili bilgi vererek; 'Gazi Üniversitesi'nde öğretim elemanıyım. Şu anda doktora sürecindeyim. Motosiklet ve müzik eğitimini bir araya getirerek dünyayı gezmek istiyorum. Bu yola motosikletim ile başladım. Motosikletimle yaşayacağım heyecanı müzik ve eğitimle birleştirmek istiyorum. Burada Batı müziğini iyi öğrendim, birçok şeyi enderunda gördüm. Edirne'de Türk müziğini öğrendim. Gazi Üniversitesi'nde bunları pekiştirdim ve yüksek lisansı bitirdim' ifadelerine yer verdi.

'Yeni bir bölüm açmayı amaçlıyorum'

Doktora tezi çalışmasında dünyanın 7 bölgesini gezerek yeni bir akım oluşturmaya çalışacağını söyleyen Koç; 'Müziğin eğitiminin Türk müziği ile de yapılabileceğini tüm dünyaya göstermek isteyeceğim. Yurt dışından gelen öğrencilere, Türkiye'de yabancı dilde müzik eğitimi vermeye çalışacağım. Doktora tezimin bitmesi için yaklaşık 6-7 yıl daha var. Çünkü 7 makale ortaya çıkartmak istiyorum ve bu ilk makale çalışmam. 7 makalenin birleşiminden doktora tezim ortaya çıkacak. Bu doktora teziyle yeni bir bölüm açmayı umut ediyorum' dedi.

'İşe girdiğim ilk gün motosiklet aldım'

Motosiklet tutkusunun Trakya Üniversitesi'nde başladığını açıklayan Koç; 'Buradaki en sevdiğim arkadaşlarım motosikletçiydi. Benim ise babam hep motosiklete karşı çıktı. İşe girdiğim ilk gün kendime motosiklet aldım ve merhum Barkın Bayoğlu'nun bir dönem öğrenciliğini yapabildim. Kendisinin bütün videolarını izledim. O öldükten sonra da hiçbir iş yapmadığımı fark ettim. O yüzden yaptığım yolculukta motosiklet eğitiminden de çok fazla bahsedeceğim. Çünkü motosiklet benim aracımken aynı zamanda amacım haline de dönüşüyor. Müzik ve eğitim de amacımken aracım haline geliyor. Bu üçgen içerisinde bir şeyler yapmaya çalışacağım' sözlerine yer verdi.

Yolculuğun sonu Antalya'da

Edirne'den ilk önce Selanik'e gideceğini açıklayan Koç; ' Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret edeceğim ve küçük bir konser vermeye çalışacağım. Ondan Macaristan, Avusturya ve Almanya'da '˜Musikmesse'ye katılacağım. '˜Musikmesse'de Türkiye'nin neden bir müzik fuarının olmadığını soracağım. Türkiye'nin neden bir eğitim fuarı yok? Bu işin fuarlaşması gerekiyorsa bunu yerinde öğrenmek gerekiyor. '˜Musikmesse' Frankfurt'ta bunu göreceğim. Lille'de yeni üretilen çalgının yapımcılarıyla bir araya geleceğim ve bu çalgı hakkında daha fazla bilgi öğrenerek bununla yeni bir elektronik üflemeler bulmaya çalışacağım. Sonra oradan Paris'e gideceğim. Milano'ya gideceğim. İtalya üzerinden Atina'ya gideceğim. Atina'dan feribotla Antalya'ya gidip yaşadığım her şeyi konferansla anlatmak istiyorum. Hem motosiklet, hem müzik, hem de eğitim. Gittiğim şehirlerde yeni parçalar öğreneceğim ve parça öğretmeye çalışacağım. Sürekli sokaklarda çalacağım. İlgi bekleyen ve ilgi gösteren motosikletçilerle bir araya geleceğim ve onlara çalacağım' dedi.

'Yeterli seviyeye ulaşamıyoruz'

Türkiye'deki İngilizce eğitime dikkat çeken Koç; 'Biz, ilköğretim 4'üncü sınıftan itibaren İngilizce eğitim almamıza rağmen lisans eğitimindeki öğrencilerim hâlâ İngilizce konuşamıyor. '˜Anlıyorum ama konuşamıyorum' diyorlar ama aslında anlamıyorlar da. Sadece anladıklarını zannediyorlar. Müzik eğitimi de bu şekildedir. Çocukluktan beri müzik eğitimi görüyoruz ama hâlâ İstiklal Marşı'nı söyleyemiyoruz. Kimse müzik konusunda yeterli seviyeye ulaşamıyor. Bunun nedeni de eğitimdir. Ya biz eğitimi iyi veremiyoruz ya da onlar tekrar etmiyor. Bir yerde bir yanlışımız var. Bu yanlışın nerede olduğunu anlamaya başlıyorum ama bu bilginin yayılması gerekiyor' ifadelerine yer verdi.