• Haberler
  • Edirne
  • Öğrenciler ''Osmanlı Saray Mutfağı''nı öğreniyorlar

Öğrenciler ''Osmanlı Saray Mutfağı''nı öğreniyorlar

Geçtiğimiz günlerde açılan Dr. Sadık Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde çalışan öğrenciler, Osmanlı saray mutfağı geleneğini öğreniyor.

Öğrenciler ''Osmanlı Saray Mutfağı''nı öğreniyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde açılan Dr. Sadık Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde çalışan öğrenciler, Osmanlı saray mutfağını öğrenerek, kalifiye eleman olarak yetişiyor.

Unutulmaya yüz tutmuş badem çorbası, mutancana, çerkez tavuğu, levzine, zerde, Osmanlı pilavı, reyhan şerbeti gibi lezzetler öğrencilerin yetenekleriyle tekrardan sofralarda yer alıyor.

Uygulama Oteli, 45 oda, 84 yatak ve 124 kişilik konaklama kapasitesi ile misafirlerini bekliyor.

 'Öğrencilerimiz Edirne Saray Mutfağından örnekler yaparak kültürü yaşatıyorlar'

Geçtiğimiz haftalarda açılışının yapıldığı uygulama otelinde yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimizi ağırlamaya başladıklarını söyleyen Okul Müdürü Rıza Korkusuz, 'Burada öğrencilerimiz Edirne Saray Mutfağından örnekleri yaparak bu kültürü yaşatmaya çalışıyorlar. Bu lezzetleri misafirlerimize sunuyoruz. Edirne'nin tanıtımına da katkı sağlıyoruz. 45 odalı, 84 yataklı 124 kişilik kapasiteye sahip otelimiz 5 yıldızlı otel konforunda hizmet veriyor. 300 öğrencimiz var. Burada edindikleri tecrübelerle mezun olduktan sonra sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne sahip oluyorlar. Hazır şekilde iş bulma olanağına erişiyorlar" dedi.

'Geleneksel ile yeniyi birleştirmeye yönelik bir projemiz de var'

Osmanlı döneminde düğünlerde yapılan yemeklerden yaptıklarını dile getiren Yiyecek içecek bölümü Alan Şefi Ayla Haykır, 'Tatlılardan levine ve zerde yaptık. O dönemde sünnet düğünlerinde zerde mutlaka yapılırmış. Fatih Sultan Mehmet'in sevdiği mutancana yemeğini denedik. Geleneksel ile yeniyi birleştirmeye yönelik bir projemiz de var. İnşallah öğrencilerimizle birlikte yeni şeyler ortaya çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Geçmişten günümüze yemekleri ön plana çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Öğrencilerden Eftalya Özgen, 'Mutancana yemeğini yapmayı öğrendim. Içinde badem, bal, kuzu eti, ıncir ve kuru uzum var. Urun yelpazesi açısından çok geniş ve lezzetli bir yemek. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemek olarak biliniyor. Geçmişten günümüze yemekleri getirmeye çalışıyoruz. Gelen müşterilere ve öğretmenlerimize sunum yapıyoruz. Burada çalışmanın bana çok faydasi oluyor. Bizi geleceğe çok güzel hazırlıyor. Mezun olduktan sonra da gastronomi alanında devam etmek istiyorum.' İfadelerini kullandı.

'Buradan mezun olduktan sonra MasterChef olmak isterim'

Zerdenin günümüzde hala çok sevilerek tüketildiğini söyleyen Öğrencilerden Seçkin Tatlı, 'Bu tatlılar Osmanlı döneminde özellikle düğünlerde yapılan tatlılar arasında yer alıyor. Zerde günümüzde de çok sevilerek yenmeye deva ediyor. Buradan mezun olduktan sonra MasterChef olmak isterim. Turizm okuyan her öğrencinin hayalidir bu. Benim de en büyük hayalim bu' dedi.

Kumru Öngün