51 FOTOĞRAF 51 DRAM

Edirne'de Osman İnci Müzesi, Türkiye'de korona virüsü salgınında 3 Ağustos tarihine kadar hayatını kaybeden 51 sağlık emekçisini fotoğraf sergisi ile andı. Sağlık emekçilerinin fotoğraflarının birleştirilmesiyle ortaya çıkan 51 mozaik fotoğrafın yer aldığı sergiye dünyaca ünlü Türk patolog Prof. Dr. Feriha Öz'ün kızı Prof. Dr. Fulya Öz de katıldı. Öz, Prof. Dr. Feriha Öz'ün fotoğrafının da yer verildiği sergide duygulandığını belirtirken 'Ben annem ile bunu yaşadım. Hayatı hiç affetmiyor ve bulaştıran ya da bulaşan kişiler virüsü taşıdıklarını bilmiyor' dedi.

51 FOTOĞRAF 51 DRAM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Osman İnci Müzesi, korona virüsü salgınında hayatını kaybeden sağlık emekçileri anısına fotoğraf sergisi gerçekleştirdi. Türkiye'de korona virüsü salgınının ortaya çıktığı ilk günden 3 Ağustos tarihine kadar hayatını kaybeden 51 sağlık emekçisinin fotoğraflarının birleştirilmesiyle oluşturulan 51 mozaik fotoğrafın yer aldığı sergi, korona virüsü tedbirleriyle açıldı.

                Osman İnci Müzesi müdürü Bilal Sarıgül ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Başar Hatırnaz tarafından oluşturulan fotoğraf sergisinin açılış töreninde korona virüsü salgınında hayatını kaybeden toplam 79 sağlık emekçisi anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken; katılımcıların sosyal mesafe kuralına uyarak maske takmaları dikkat çekti.

'VEFAT SAYISI 79'A ÇIKTI'

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Osman İnci Müzesi müdürü Bilal Sarıgül, Türkiye'de hayatını kaybeden sağlık emekçisi sayısının 6 Eylül tarihinde 79'a yükseldiğine dikkat çekerken; 'Bugün burada küresel salgın sebebiyle salgına yakalanma riski en yüksek olan ve dünyanın her yerinde hayatlarını tehlikeye atarak görevlerini sürdüren sağlık çalışanlarına destek olmak ve kaybettiğimiz kahraman sağlık çalışanlarımızın anısına gerçekleşecek olan fotoğraf sergisi için bulunuyoruz. Bu sergide sevgili Başar Hatırnaz ile birlikte hazırladığımız sergi salonunda 3 Ağustos 2020 tarihine kadar hayatını kaybetmiş olan 51 değerli sağlık çalışanının mozaik fotoğraflarını göreceğiz. Biz böyle bir sergi için çalışmalarımızı 3 Ağustos gibi baskıya gönderdik. 3 Ağustos'tan 6 Eylül'e kadar maalesef 51 olan sayı 79'a çıktı. İnanılmaz bir dönemdeyiz. Umarım bu dönemi en kısa zamanda atlatır ve sağlık günlerimize geri döneriz. Bu sergide teşekkür etmek istediğim Ankara Tabip Odası'nın da katkıları çok büyük. Öncelikle 6 Eylül 2020 tarihine kadar hayatını kaybetmiş olan 79 kahraman sağlık çalışanlarımıza rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz' ifadelerini kullandı.

'GÜNDE 38 İNSANIMIZI KAYBETTİK'

Sarıgül, konuşmasının ardından müze kurucusu ve Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci'nin fotoğraf sergisine gönderdiği mesajını okudu. İnci, mesajında korona virüsü salgınında hayatını kaybeden sağlık emekçilerini anarken; 'Aralarında bende çok emeği olan ve 1974 yılı Edirne Tıp Fakültesi kurucularından Prof. Dr. Feriha Öz hocam, doçentlik jüri üyem ve Üroloji Derneği başkanımız da var. Hepsini saygı ile anıyorum. Salgından ilk olguyu kaybettiğimiz günden bugüne günde 38 insanımızı uğurladık. Bu rakam insan sayısıdır. Işıklar içinde uyusunlar. İnfekte (test pozitif) olanlar içinde sağlık çalışanlarının oranı yüzde 11,5. Küresel salgınla mücadele ciddi ve etkin yöntemlerle olmak zorundadır. Virüs; mevki, makam, şan, şöhret, ünvan, cinsiyet, küçük, büyük, zengin, fakir tanımaz. Medikal popülizm yapılmamalı. Bilimsel bilgiye dayalı önlem ve öneriler uygulanmalı. Akademik ünvanlıları sorumlu davranmaya ve bilim etiği ilkelerine uymaya davet ediyorum' dedi.

'HEPSİ İNSAN, HEPSİ BİZİM'

İnci, sağlık emekçilerinin, insanların sağlıklı yaşaması için verdikleri mücadelede yenik düştüklerini söylerken; 'Dört yıl Üniversitelerarası Kurul Tıp - Sağlık Bilimleri Konseyi Başkanlığı yapmış bir hekim olarak bizler insanların sağlıklı yaşamasını programlar ve öğretiriz. Bilimsel önlem ve önerilere uymayan, uyumamakta direnen, uyaranlara karşı şiddet uygulayan, talimatları uygulamayanlar için ölmeyi öğrenmedik ve öğretmedik. Biz sağlıkçılar her koşulda görevimizi yaptık, yapacağız. Ancak bizi dinleyin, duyun ve önerilerimize uyun. Tüm kayıplar anne, baba, çocuk. Hepsi insan, hepsi bizim' sözlerine yer verdi.

4 KİŞİLİK GRUPLARA İZİN VERİLDİ

İnci'nin mesajının okunmasının ardından fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Katılımcılar, sergi salonuna korona virüsü tedbirleri nedeniyle 4'er kişilik gruplar halinde ayrı ayrı kabul edildi. Ziyaretçiler arasında sergide fotoğrafları yer alan hayatını kaybetmiş sağlık emekçilerinin yakın dostlarının yanı sıra aile bireylerinin de bulunması da dikkat çekti.

MESLEKTAŞINI ANLATTI

Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Haluk Çaylı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde korona virüsü tedavisi gördüğü sırada hayatını kaybeden ve sergide fotoğrafı bulunan Türkiye Diş Hekimleri Birliği Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Mustafa Oral ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çaylı, konuşmasında Diş Hekimi Oral ile son görüşmesini hatırlatırken; korona virüsü salgınına karşı uyarılarda bulundu. Çaylı, Diş Hekimi Oral ile en son Kayseri'de düzenlenen Diş Hekimi Odaları Başkanlar Toplantısı'nda görüştüğünü belirtirken; 'Çok iyi bir meslektaşımızdı. En son Kayseri'deki başkanlar toplantısında görüştükten sonra hayatını kaybettiği zaman üzüldük. Diş hekimleri çok büyük risk altında. Çok tedbir alınması lazım' dedi.

'ÇOK İYİ TEDBİR ALINMASI LAZIM'

Çaylı, son günlerde birçok kişinin özellikle el dezenfeksiyonuna dikkat etmediğini söylerken; 'El temizliği bu dönemde çok önemli. Hükümetin aldığı tedbirler de biraz gevşedi. Virüs çok fazla ilerleme kaydediyor. Buna karşı tedbir almamız lazım. Diş hekimleri olarak biz bu mesleğin kritik görevlileriyiz. Hatta şu anda Bilim Kurulu'na göre ikinci bir emre kadar çalışmamamız gerekiyor. Fakat bazı arkadaşlar çalışıyorlar. Çok iyi tedbir alınması lazım. Bir hasta koltuktan kalktığı zaman en az yarım saat aletlerin, odada temas ettiği yerlerin dezenfeksiyonunun çok iyi yapılması lazım. İkinci bir emre kadar çalışmayacağız. Ancak çok mecbur kalırsak diş çekimi, apse reçetesi yazma, kırık tahlili, düşen köklerin simantasyonu gibi acil durumlarda çalışıyoruz. Biz maskemizi, siperliğimizi, eldivenlerimizi kullanıyoruz. Aletlere de gayet güzel sterilizasyon yapıyoruz ama korona virüslü bir hastadan sonra gelecek hastanın hastalığa yakalanma şansı çok fazla oluyor' ifadelerine yer verdi.

PROF. DR. FERİHA ÖZ'ÜN KIZI DA KATILDI

Sergiyi ziyaret edenler arasında 51 sağlık emekçinin aile fertlerinin de bulunması dikkat çekti. Korona virüsü salgınında hayatını kaybeden dünyaca ünlü Türk patolog Prof. Dr. Feriha Öz'ün kızı Prof. Dr. Fulya Öz, sergiyi ziyareti sırasında duygulandığını belirtirken; korona virüsünün bulaşıcı özelliğine dikkat çekti. Sergide korona virüsü salgınında hayatını kaybeden çok değerli sağlık emekçilerinin fotoğraflarının bulunduğunu söyleyen Öz; 'Korona virüsü enfeksiyonu sebebiyle kaybettiğimiz bütün değerli hocalarımız adına yapılmış olan bu sergi beni çok duygulandırdı. Osman İnci'ye ve serginin yapımında katkısı olanlara çok teşekkür ediyoruz. Bu sergide kaybettiğimiz bütün hocalarımızı görmek beni çok duygulandırdı. Üzüntümü hâlâ tekrardan yaşıyorum. Hepsine Allah rahmet eylesin. Bundan sonra umarım daha fazla sağlık çalışanımızı ve vatandaşlarımızı kaybetmeyiz' dedi.

'ANNEM İLE BUNU YAŞADIM'

Sağlık emekçilerinin korona virüsü salgınında yaşadığı problemlerin giderilmesi amacıyla iletişimin önemine dikkat çeken Öz; 'İletişim sağlamadan bu problemleri çözemeyiz. Sorunlarımızı göstermemiz gerekiyor. O zaman buna bir çözüm bulabiliriz. Kaybettiğim hocalarımı burada görüyor olmak beni çok duygulandırdı. Bu fotoğrafların yapımında bütün hocalarımızın fotoğraflarının tek tek kullanılıyor olması çok değerlidir. Her birinin içinde başka bir hocamızın fotoğrafını görüyor olmak çok etkileyici. Ben annem ile bunu yaşadım. Çok bulaşıcı bir virüs. Hiç beklemediğiniz ve düşünmediğiniz bir anda size bulaşıyor. Hayatı hiç affetmiyor ve bulaştıran ya da bulaşan kişiler virüsü taşıdıklarını bilmiyor. Onun için bu hastalık bu kadar çok artıyor. Maalesef maskemizi takmadığımız ve mesafemizi korumadığımız sürece bu virüsten kurtulamayacağız' diye konuştu.

ANKARA'DA DA GÖSTERİME GİRECEK

Sergi, 10 Eylül-25 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık kalacak. Sergi, Osman İnci Müzesi'nin ardından Ankara'da da çeşitli yerlerde sergilenecek. Sergide ayrıca 51 sağlık emekçisinin yanı sıra 3 Ağustos ile 6 Eylül tarihleri arasında hayatını kaybeden 28 sağlık emekçisinin de isimlerine yer verilerek anılması dikkat çekti. 

 

 

Bakmadan Geçme