• Haberler
  • Edirne
  • 1999 depreminin yıldönümünde bilgilendirme broşürü dağıtıldı

1999 depreminin yıldönümünde bilgilendirme broşürü dağıtıldı

            EDİRNE'de 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü nedeniyle Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) tarafından açılan stantlarda vatandaşlara bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı.

1999 depreminin yıldönümünde bilgilendirme broşürü dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de Saraçlar caddesinde 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde stant kuruldu. 17 Ağustos 1999 depreminin ardından deprem bölgelerine yardım faaliyetlerine katılanlar tarafından 1999 yılı aralık ayında kurulduğunu belirten Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Ceylan, derneğin tamamının gönüllülerden oluşan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti.

İstanbul’da meydana gelecek olası afetlerde Trakya’nın öneminin büyük olduğu risk bölgesinin az olduğu bölgeler olarak hazırlıklı olunması gerektiğini aktaran Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır,  “Olası bir İstanbul depreminde Trakya'nın tamamına, Marmara bölgesini bir bütün olarak kabul edersek, olsa depremde oluşturulacak konteyner kentlerin yerleri Edirne ve Kırklareli olacaktır. Bunun bilinciyle çalışmalıyız. İstanbul kendi içerisinde destek verecek noktalara tabi ki bu konteyner kentleri kurabilir buna uzmanlar karar verecektir. Tekirdağ'da olası depremden etkilenmesi söz konusu. Depreme karşı daha dayanıklı bölgeler olarak Kırklareli ve Edirne'nin deprem konteyneri olması gerektiğine inanıyorum. Edirne Belediyesi olarak Türkiye'de ilk Afet İşleri Müdürlüğü'nü kuran belediyelerden birisiyiz. Bazı ihtiyaçları ve koordinasyonu belediye olarak bu müdürlüğümüz bünyesinde yapmaya başladık.” Dedi.

17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde vatandaşları bilinçlendirmek adına kurulan stantta gazetecilere açıklamalarda bulunan EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Ceylan, Edirne’nin olası bir afette donanımlı ekiplerin olması gereken şehirlerden bir tanesi olduğuna dikkat çekti.

Edirne’nin doğal afetlere karşı çok acil olarak kendi yapılanmalarını gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Ceylan, “Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve belediyeler, bu işin partisi yok hepimizin bir arada olması gerekiyor. Edirne'de birçok gönüllü arkadaşımız bize katıldı. Şu anda 100'e yakın üyemiz var. Hala eğitimlerimiz devam ediyor. Valimiz yeni değişti göreve gelen valimiz de bu konularda yetkili bir kurumdan geliyor. Kendisi ile ilgili de geldikten sonra görüşerek bundan sonraki süreçte ne yapılması gerektiğini konuşmayı planlıyoruz.”  Dedi.  

17 Ağustos 1999 depremi sonrası tabakaların her yıl 2,5 santimetre birbirine yaklaştığı ve deprem uzmanlarının büyük depremin 30 yıl içerisinde meydana gelebileceğini söylediğini hatırlatan Ceylan, “İstanbul'da meydana gelebilecek büyük bir afetten sonra Edirne'nin böyle bir yükü nasıl taşıyacağını siz hesap edin. Acilen Edirne'ye bu konuda uluslararası yardımların yönlendirilmesiyle ilgili, o bölgeden gelecek göçlerin karşılanmasıyla ilgili altyapısı bitmiş, alanların yaratılması gerekiyor. Biz bunu önemini Kahramanmaraş depreminde gördük. İnsanlar çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Çok büyük acılara şahit olduk. Bu nedenle Edirne, Kırklareli gibi şehirlerde acilen rezerv alanların kurulması gerekiyor. Konteyner kent kurulması için bölge belirlenmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Arama kurtarma ekiplerinin ortak çalışmalar yapması gerektiğini aktaran Ceylan, afet risklerine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirterek bu konuda bir şey yapmak isteyen genç arkadaşlarımızı EDAK'a üye olmaya davet etti. . 

EDAK’ Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan, gönüllülerin eğitim yapabilecekleri bir alan talebinde bulundu.

Ceylan, “Bu konuda da en büyük görev Edirne Belediyesi'ne düşüyor. Kişiler geçicidir, kurumlar kalıcıdır. Bende bu EDAK'ta yarın olmayabilirim ama burada Edirne'de EDAK ve bu tip kurumların yaşatılması gerekiyor. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz ve kamu kurumlarından da destek bekliyoruz.” Dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN

Bakmadan Geçme