• Haberler
  • Edirne
  • 13 yaşında başladığı 'aşkı' 61 yıldır devam ettiriyor

13 yaşında başladığı 'aşkı' 61 yıldır devam ettiriyor

Edirneli fotoğraf sanatçısı Sinan Alışkan (77), 61 yıldır Er Meydanı'nda Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni fotoğraflarla kayıt altına alıyor.

13 yaşında başladığı 'aşkı' 61 yıldır devam ettiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirneli fotoğraf sanatçısı Alışkan, 13 yaşında başladığı “aşkı” 61 yıldır devam ettiriyor

Alışkan, 61 yıldır Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni yerinde takip ederek fotoğraflıyor. Ata sporunu takip etme geleneğini yarım asırdan fazladır sürdüren Alışkan, aynı zamanda kentin tarihi yerlerini de fotoğraflayarak gelecek nesillere aktarıyor.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni “en büyük aşkım” olarak nitelendiren Alışkan, ilk kez babası tarafından 13 yaşında yağlı güreşlere izleyici olarak geldi.

Daha sonra babasının kendine aldığı fotoğraf makinasıyla 16 yaşında ilk Er Meydanı fotoğrafını çeken Alışkan, arşivinde 22 binden fazla fotoğrafın olduğunu belirtiyor.

Uzun yıllar belediyenin Kırkpınar fotoğrafçısı olarak da görev aldığını söyleyen Alışkan, "Bu iş parayla yapılacak bir şey değil. Sevda ve birikim olmadan bu iş yapılamazdı. İlk defa 1958 yılında rahmetli babam belediye başkanlığı yaptığı dönemde beni Sarayiçi'ne götürüp çayıra oturttu. Oradaki yağ benim paçama değdi, halen çıkmıyor. O günden beri bende Kırkpınar merakı oluşmaya başladı" ifadelerine yer verdi.

Edirne’ye bir katkı sağlamak istediğini aktaran Alışkan, Edirne'nin Selimiye ve Kırkpınar gibi simgeleri olduğunu ve bunların çok önem taşıdığını belirtti. Davul-Zurna sesi duyunca tüylerinin diken diken olduğunu belirten Alışkan,  "Bu sevgi bambaşka bir şey. Fotoğraf çekerken de ben genellikle pozisyon kovalamam. Ben Kırkpınar’ı resmetmeye çalışırım. Mesela Kırkpınar bu sene nasıl oldu, nerede ne vardı, ne şekilde gelişti, neler oldu? Mesela bu yıl ilk kez farklı bir sisteme gidildi, buna benzer şeyleri hemen arşivime koyarım. Bir de şeref tribünü benim için şart. Neden şart çünkü arşivimde o eksik olmamalı. Yıllarca onun emeğini verdim, büyük uğraşlar verdim" ifadelerine yer verdi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN