100'üncü yıl coşkusu sokaklara sığmadı

Cumhuriyetin 100'üncü yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Edirne'de de büyük coşkuyla kutlandı. Törene yoğun ilgi gösteren Edirneliler Atatürk Bulvarını hınca hınç doldurdu.

100'üncü yıl coşkusu sokaklara sığmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yıldönümü Edirne’de gerçekleştirilen törenlerle kutlandı. Genci, yaşlısı binlerce kişinin katıldığı bayram törenlerinde yer gök Türk Bayrakları ile donatıldı.  Kutlama töreni  valilik makamında tebriklerin kabulü ile başladı. Valilikteki törenin ardından kutlamalar, Atatürk Bulvarındaki geçit töreni ile devam etti.

Atatürk Bulvarındaki tören alanına gelen Edirne Valisi Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, askeri araçla alandaki binlerce Edirnelinin bayramını kutladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Sezer; “Bu kutlama bir sevdanın, cesaretin, onur ve kahramanlığın kutlamasıdır.”

Edirne Valisi Yunus Sezer, törende yaptığı konuşmada gururlu bir günde binlerce kişinin bir araya geldiğini dile getirdi. Sezer; “Aziz milletimizin kalbinde derin izleri olan bir sevdanın, cesaretin, onur ve kahramanlığın kutlamasıdır. Göz bebeğimiz, Cumhuriyetimizin 100.yılı aziz milletimize, Edirne’mize kutlu olsun. Dünyada olan biteni hepimiz izliyoruz. Devleti olmayan ülkelerin,  devlet düzeni güçlü olmayan ülkelerin bugün ne halde olduğunu, büyük devletler tarafından nasıl sömürüldüklerini, halklarının nasıl eziyet gördüklerini, insanların bazen ülkelerinden göç etmek zorunda kaldığını, bazen de çoluk çocuk, kadın erkek katliama uğradıklarını, üzülerek müşahade ediyoruz. Eğer, gazi Mustafa kemal Atatürk ve ona inanan silah arkadaşları 100 yıl önce, cepheden cepheye koşmasalardı; şerife bacılar, analar, yaşlılar, çocuklar, bugün o yoldan kağnı arabalarıyla cepheye mermi taşırken şahadete yürümeselerdi top sesleri Ankara’dan duyulurken milletvekilleri meclis’te nöbet tutup  “şehit olursak burada şehit oluruz” demeselerdi; kahraman ecdadımız Sakarya’da, Dumlupınar’da bu milletin şanlı destanını kanlarıyla yazmasaydı; Bugün belki bizlerde esaret altında olacaktık." Dedi.

Düşmanı Edirne’nin ötesine attılar

Düşmanı Edirne’nin ötesine atıp bizlere güzel bir devlet, bir Cumhuriyet armağan  ettiklerini dile getiren Sezer; “Al rengiyle başımızda dalgalanan ulu bayrağımız, görüyorsunuz ki siyahlara matemlere bürünmüş. Kundaktaki yavrularımız düşmanların süngüsünden geçti. Gözlerimizin önünde evlatlarımızın kanlarıyla sulanan yurdumuzun işgaline susacak mıyız? Hayır. Malum silahımız yok fakat göğsümüzde imanımız ve bütün dünyayı yaratan Allah'ımız var. Toprağımızın üstünde şerefsiz yaşamaktansa toprağın altında yatmayı şeref sayarız. Fatihlerin, Yavuzların Kanunilerin ülkesi, İstiklalsiz kalamaz birbirimize ellerimizi uzatalım.  Tek bir hedefe, yalnız Türk istiklal ve hürriyeti gayesine doğru yürüyelim. …diyerek çocukları için, gelecek nesiller için, bizler için kahramanca bir mücadele verdiler. Düşmanı bu Edirne’nin ötesine atıp bize güzel bir devlet, bir cumhuriyet armağan ettiler.  Türksüz Anadolu hesabı yapanlara, devletsiz millet hayali kuranlara kalıcı cevabı cumhuriyetin ilanıyla verdiler. Onlara sonsuz minnet, sevgi ve şükranlarımızı iletiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Cumhuriyetimiz 100 yaşında”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurmak ve onu 100 yıl ayakta tutmanın da en az onun kadar zorlu olduğunu belirten Sezer, “Onlara verdiğimiz sözü tutuğumuz ve emaneti yüzüncü yılına taşıdığımız için Atatürk’ün cumhuriyetin onuncu yılında yaptığı konuşmadaki aynı heyecanı aynı gururu bugün bizler de duyuyoruz. Bu başarı, aziz milletin gücünün, ferasetinin, 2 bin 200 yıldır kurduğu devletlerle var olmasının verdiği tecrübenin, köklü medeniyetinin eseridir.  Biz bugün cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyoruz. Bir sonraki yüz yıl kutlamasında elbette ki bizler olmayacağız, ama biliyoruz ki burada yüz yıl sonra da bir kutlama olacak, ay yıldızlı bayrağımız nazlı nazlı dalgalanmaya devam edecektir. Çünkü altında bu şanlı milletin bin yıllık alın teri vardır, her karışında yüz binlerce şehidimizin kanı vardır, gazimin emeği vardır, işte onun için, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır.” Dedi.

“100’üncü yılı görmek bize nasip oldu.”

Cumhuriyetin 100’üncü yılını görmenin kendilerine nasip olduğunu ifade eden Vali Sezer, “Çok şükür yüzüncü yılı görmek, bu emanete sahip çıkmak da bize nasip oldu. Cumhuriyetimizin kurucuları, birinci yüzyılının mimarları, “özgürlük ve bağımsızlık” diyerek yola çıktılar. Bugünden sonra bize düşen, yüz yaşındaki bu emaneti,  ikinci yüzyılda  cumhurbaşkanımızın söylemiyle daha yükseğe taşımaktır.

ikinci yüzyıl hiç şüphesiz Türkiye yüzyılı olacaktır,  bu ülke, her alanda zirveye koşacak, insanlığa yeni bir umut olacaktır. Edirne, Edirnelilerin vatanseverliğiyle,  köklü medeniyet birikimiyle, vizyonuyla, fırsatlarıyla, bu yolculukta öncü şehirlerimizden biri olacak,

Türkiye Yüzyılı’na güçlü bir imza atacaktır.” Diye konuştu.

Vali Sezer’in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Yapılan konuşmaların ardından Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ardından ise belediye bandosu eşliğinde resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Geçit töreninde kentte eğitim veren okulların öğrenci ve öğretmenleri, askeri birlikler, emniyet müdürlüğüne bağlı unsular ve çeşitli derneklerin üyelerinin geçişleri ile kutlamalar sona erdi.

Atatürk Bulvarında gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Edirne Valisi Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Jandarma Komutanı Hacı Ali Büber, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Milletvekilleri Baran Yazgan ve Ediz Ün, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ