'Yetkili kurumlar şirketi denetlesin'

Kapıkule - Halkalı arasında yapılan hızlı tren yapımında meraların, gölet ve doğal yapının son durumları Edirne İl Meclisi gündemine alındı. Hızlı tren projesinin yapımında hafriyatın meralara bırakıldığına ilişkin okunan raporun ardından İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, 'Şirket kendisine çeki düzen versin. Yetkili kurumlar şirketi denetlesin' dedi.

'Yetkili kurumlar şirketi denetlesin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Halkalı - Kapıkule arası hızlı tren demiryolu hattı çalışmaları Havsa bölgesinde devam ediyor. Hızlı tren demiryolu hattı yapımı nedeniyle Edirne'nin Havsa ilçesinde bazı köylerin meraların ve meyve bahçelerinin zarar gördüğü belirtiliyor. İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Üstün, özellikle meyve bahçelerinde oluşan zararın üreticiye ödenmesi gerektiğini söyledi. Mecliste komisyonun raporunu okuyan Üstün, 'Edirne İli sınırları içinde hızlı tren yapım çalışmaları devam eden Havsa Naip Yusuf, Kabaağaç, Kuzucu, Abalar ve Tayakadın köylerinde çalışma alanında, meraların, gölet ve doğal yapının ne durumda olduğu hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve inceleme neticesinde; İstanbul (Halkalı) ile Edirne (Kapıkule) arası demiryolu hattı yapımı nedeniyle bölgede bulunan meralara hafriyattan çıkan topraklar dökülmekte, çıkan toz bölgedeki tarlalara ve meyve bahçelerine ciddi zararlar vermektedir' dedi.

'MEYVE BAHÇELERİNDEKİ HASAR ÜRETİCİYE ÖDENSİN'

Özellikle meyve bahçelerinde oluşan zararların üreticiye ödenmesi gerektiğini ifade eden Üstün,  'Havsa Naipyusuf, Kabaağaç, Kuzucu, Abalar ve Tayakadın köylerinde çalışma alanında meralar ve doğal göletler ve doğal yapılar zarar görmektedir. Mevcut köylerimizde hafriyat alanlarından çıkan topraklar, mevcut köylerin meralarının belirli bölgelerinde yerlere çekilmektedir. Çekilen hafriyat toprakları tekrar meralara serilerek meralarda yeni yapılanmaya gidilmiştir. Mevcut köylerimizde yerinde yaptığımız tespitlerde Naipyusuf köyünde meraya atılan topraklar yüzeye serilmiş meraya reklas otu ekilmiştir. Diğer köylerde aynı çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda köylerin coğrafi konumları ele alınarak özellikle yağmur sularının geçiş yollarının dikkate alınarak çalışmaların ona göre yapılması gerekir. DSİ den konularla ilgili destek alınmasını, aksi halde yeni atılmış hafriyat toprakları yağmurla birlikte erozyona uğrayarak, mil akıntısı oluşacaktır. Bu konuyla ilgili olarak güzel bir deyimimiz vardır; su akar yolunu bulur. Bu yolların önceden tespit edilmesi önemlidir. Mevcut köylerimizdeki meralar yeniden yapılandırılacağı için meralardaki çalışmaları, toprak serimlerini ve ot ekimleri yapılırken konunun İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından takip edilerek meraların yeniden yapılanması sağlanmalıdır. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olarak meraların yeniden yapılandırılması için özellikle Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün konu üzerinde hassasiyet göstererek sürekli olarak takibinin yapılmasını, DSİ'nin de yağmur sularının akış yönlerini belirleyerek suyollarının yeniden yapılanmasının takibinin yapılması gerekmektedir' ifadelerine yer verdi.

'PROJEDE HAFRİYATI ATACAĞI ALAN BELLİDİR'

Bunun üzerine açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, şirketin ilgili kurumlarca denetlenmesini istedi. Geçmiş, 'Şirket bu işi yapıyorsa, projesinde vardır, doğaya zarar vermeden, meralara zarar vermeden. Hafriyatı atacağı yerler bellidir. Bu şirket kendine çeki düzen versin. Yetkili kurumlar da bu şirkti denetlesin. Bölgemizde bu işi yaparken parayla yapıyorlar. Bedava yapmıyorlar. Köylerimizi mağdur etmesinler' diye konuştu.

Komisyon raporuna istinaden söz alan AK Parti Grup Başkanı Nedret Akbulut ise, projenin Türkiye'nin en büyük projelerinden birisi olduğunu belirterek, eleştirilerde bunun göz önüne alınmasını istedi, ufak tefek bu tür sorunların yaşanabileceğini söyledi. 

 

 

Bakmadan Geçme