'Sinan'ın dehası Gaudi'den büyük'

*'˜Mimar Sinan'ın izinde bir payitahttan diğerine yolculuk' projesi kapsamında İzmir ve İstanbul'dan Edirne'ye gelen 11 blogger ve gazeteci yazardan oluşan ekip, Mimar Sinan rotasının yolculuğuna başladılar. yoldaolmak.com' yazarı Kemal Kaya, gezi sırasında Edirne ve Selimiye'nin Türkiye'de gezilmesi gereken 10 yerden biri olduğunu söylerken '˜kutubalığı.com' yazarı Pınar Bulut ise Mimar Sinan'ın,8 eseri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Barselonalı ünlü Mimar AntoniGaudí'den çok daha büyük bir dehası olduğunu söyledi.

'Sinan'ın dehası Gaudi'den büyük'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Kalkınma Ajansı ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu işbirliği ile hayata geçirilen ve Edirne Valiliği, Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Trakya Üniversitesi ve Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenen '˜Mimar Sinan'ın izinde bir payitahttan diğerine yolculuk' projesi kapsamında Mimar Sinan'ın izinde bir payitahttan diğerine yolculuk başladı.2016 yılında başlatılan proje kapsamında Mimar Sinan ve eserleriyle ilgili farkındalık hem de Trakya Bölgesi'nde alternatif bir turizm rotası oluşturmayı amacıyla Edirne'ye gelen dergi ve blog yazarları, Edirne'den yolculuklarına başlayarak Mimar Sinan'ın eserlerinden oluşan turizm rotasına dikkat çekmeye başladılar.Trakya Bölgesi'nde turizm potansiyelinin ve çeşitliliğinin artırılması hedefiyle yola çıkan yazarlar, İstanbul ve Trakya Bölgesi'ndeki Mimar Sinan eserlerini kültür, tarih ve mimariye ilgi duyan yerli ve yabancı turistlere tanıtılması ve farklı hedef kitle ve pazarlara hitap edebilecek tur paketleri hazırlanması amacıyla Mimar Sinan rotasını Edirne'den yola çıkarak İstanbul'da tamamlayacaklar. Projenin bir sonraki aşamasında ise hazırlanan tur paketlerinin Türkiye'deki tur acentelerinin yanı sıra Uzakdoğu'dan Türkiye'ye tur düzenleyen seyahat acentelerine tanıtım ve pazarlaması gerçekleştirilecek.
28 Sinan eseri tanıtılacak
Mimar Sinan tarafından Trakya'da inşa edilen 28 eserin yeni bir perspektiften ele alındığı ve mimari ve tarih uzmanlarınca oluşturulan envanter listesinde külliyeler, camiler, hamamlar, köprüler ve çarşıların yer alıyor. Çalışmalar kapsamında İstanbul ve İzmir'den Edirne'ye gelen blogger ve gazeteci yazarlar, Edirne'yi gezerek hem Mimar Sinan eserlerini tanıdılar hem de Edirne'nin sosyal hayatı, gastronomi değerleri ve kültürel özelliklerini deneyimleyerek görme fırsatı buldular.
11blogger ve gazeteci yazar gezdi
11 blogger ve gazeteci yazardan oluşan ekipte Türkiye'nin en kapsamlı gezi rehberliği '˜gezimanya', arkeoloji ve gezi kültürü dergisi Nereye, Atlas Dergisi, Magma Dergisi ekipleri ve bloggerlar bulunuyor. Sosyal medya hesapları ve bloglarında Edirne'yi takipçileriyle paylaşacak blog yazarlarının yanı sıra, Edirne ve Mimar Sinan rotasının tanıtımı dergilerde yapılacak. 
'Edirne 10 şehirden biri'
Edirne'ye Mimar Sinan rotasını gezerek tanıtımını gerçekleştirmek amacıyla gelen '˜yoldaolmak.com' yazarı Kemal Kaya, 7-8 yıldan bu yana tam zamanlı olarak gezdiğini ve gezdiği yerleri internet sitesinde yazdığını belirterek; 'Edirne'ye ilk gelişim. Daha önce birkaç defa il sınırlarından geçmiştim ama ilk girişim. Dünyanın birçok yerinde UNESCO mirası bölgeleri görmek için çok uzun yolculuklara çıkıyorum ama Türkiye'nin en değerli mimari eserlerinden birini görme fırsatını ancak şimdi sahip oldum. Türkiye'de ölmeden görülmesi gereken 10 yer varsa birisi kesinlikle Edirne ve Selimiye Camii'dir' ifadelerine yer verdi.
'Çok heyecanlıyız'
Trakya Kalkınma Ajansı'nın İstanbul'dan Edirne'ye Mimar Sinan eserlerinin gezilmesi amacıyla çok güzel bir rota hazırladığını belirten Kaya; 'O rotayı keşfetmek için biz de rotanın bir parçası olduğumuz için çok keyifli ve heyecanlıyız. Biz de deneyimlerimizi blog ve sayfalarda paylaşıyor olacağız. Edirne'de olmak heyecan verici ve keyifli' dedi.
Selimiye minaresinden canlı yayın
Edirne'deki geziye Saray bölgesinden başladıklarını söyleyen Kaya; 'O bölgeyi dolaştık ve Selimiye Camii'ne geldik. Arasta bölgesini gezdik ve minareye çıktık. Birinci şerefe çıkıp canlı yayın yaptım. Yorucu ama heyecanlı bir deneyimdi. Fırsatım olunca her zaman cami minarelerine çıkarım. Çıkması çok yorucu ama buna kesinlikle değiyor. Minareden Edirne'nin sahip olduğu Osmanlı ve diğer tarihi değerlerin hepsini çok kolay gözlerinizin önünde bulabiliyorsunuz. Bize bu fırsatı verdikleri için çok teşekkür ederiz' sözlerine yer verdi.
'Sinan büyük bir deha'
'˜kutubalığı.com' yazarı Pınar Bulut ise Edirne'ye çocuk yaşta geldiğini ve Edirne ciğerini hatırladığını belirterek; 'Edirne'de lezzetli ciğer yediğimi hatırlıyorum. Dünyada mimari eserleriyle çok ünlü ülkeler var. Barselona'da AntoniGaudí var ve tüm dünya tarafından tanınıyor. Sinan herhalde Gaudi'nin dehasından çok daha büyük bir deha. Sadece tek bir camide yaptıkları bile bir matematik, mimari, felsefe ve hatta trigonometri dehası olduğunu gösteriyor. Dünden beri çok etkilendik. Trakya'da turizmin zirve yapmasını istiyorum. Trakya bunu kesinlikle hak ediyor' dedi. 
AntoniGaudí kimdir?
Katalan Modernizm (Modernisme) sanat akımının dünyaca ünlü öncü sanatçısı AntoniGaudi i Cornet (1852-1926) Katalonya'nınReus kentinde doğmuştur.Gaudi'nin en ünlü ve sansasyonel eseri ise neredeyse hayatını adadığı, yapımı halen süren La SagradaFamilia Kilisesi'˜dir. Gaudi, 1882'de F. del Villar tarafından yapımına başlanan bu kiliseyi tamamlama işini 1883'de üzerine aldı. Gittikçe daha fazla zamanını bu esere ayıran Gaudi, 1908'de başka proje almayı bıraktı ve 1926'da ölümüne kadar sadece La SagradaFamilia ile uğraştı. Sadece tüm enerjisini esere ayırmakla kalmadı, stüdyosunu da inşaata taşıdı.7 Temmuz 1926'da, 74 yaşında bir trajik bir trafik kazası sonucu öldükten sonra La SagradaFamilia'ya gömülen AntoniGaudi'nin tamamı Barselona'da olan 8 eseri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır.