'Sıfır gümrük tarımı yok saymaktır'

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, yeni sistemin ilk kabinesinin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 2 ayda Türk tarımına hiçbir şey katmadığını ileri sürerek, ilk icraatında battığını ifade etti. Gaytancıoğlu, çeltikteki sıfır gümrüklü ithalatın Trakya tarımını yok saymak olduğunu söyledi.

'Sıfır gümrük tarımı yok saymaktır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, 24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesine Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan Bekir Pakdemirli'ye tepki gösterdi. Gaytancıoğlu, Pakdemirli'nin tarımla ilgisi olmadığını söyleyerek; 'Yaklaşık 2 aylık süre sonunda Türk tarımına hiçbirşey katmadığı gibi yaptığı ilk icraatta daha battı' dedi.

Gaytancıoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada 24 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'nin sözde yeni bir sisteme geçtiğini belirterek; 'Adı; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Bakanlar artık TBMM'ye gelmiyorlar, meclis sadece kanunları yapacak. Kanun hükmünde kararnameye benzer Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bakanlar atandı. 16 tane bakan var ve bunlardan bir tanesi de Tarım ve Orman Bakanı. Biz, kendisine bir süre verdik. Daha önceki bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba,genel cerrahtı. Ondan önceki bakan yine konunun dışında olan Yüksek İslam Enstitüsü mezunu Faruk Çelik'ti. Bu sefer madem yeni bir sistem kuruldu, tarımla ilgili eğitim almış veteriner veya ziraat mühendisi bir bakan atanmasını bekledik. Ama atana atana üst düzey yönetici bir CEO, tarımla ilgisi olmayan bir kişi atandı' ifadelerine yer verdi.

Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'na atanan isimden çok, önemli olanın Türk tarımına neler katabileceği olduğunu söyleyerek; 'Yaklaşık 2 aylık süre sonunda Türk tarımına hiçbirşey katmadığı gibi yaptığı ilk icraatta daha battı. Kurban Bayramı sonunda elde kalan koyunların etini 14 TL'den, büyükbaşların etini 15 TL'den alarak düşük fiyatlarla üreticiyi perişan etti. A takımı olarak kurduğu müsteşar, bakan yardımcısı kadrolarında liyakate hiç önem vermedi. Örneğin; Bitkisel Üretim Daire Başkanlığı'na bir veterineri atadı. Bitkisel üretim dediğiniz nedir? Ayçiçeği, buğday, arpa, mısır yani bitkisel. Hayvansal ürünler farklıdır. En azından Hayvansal Üretim Daire Başkanlığı'na, Genel Müdürlüğü'ne ya da bu konularla ilgili birimin başına böyle birini atamış olsaydı, biz de tepki vermezdik' dedi.

'Trakya bölgesini yok saymaktır'

Türk tarımının ciddi anlamda çöküş yaşadığını belirten Gaytancıoğlu; 'Sürekli ithalatla bu işi çözmeye çalışıyorlar. Yine bakanın onayıyla mısırda 700 bin ton, arpada 750 bin ton, buğdayda 100 bin ton, çeltikte sıfır gümrükle ithalata izin verildi. Bunun etkilerini Trakya Bölgesi olarak yakında göreceğiz. Neden? Bizde en fazla yetiştirilen ürünlerden bir tanesi çeltik ve doların yükselmesiyle Türkiye'de şu anda üreticinin çok ciddi bir fiyat beklentisi var. Geçen seneki fiyatların çok çok üzerine çıkacak, fiyatı 3 TL civarında tutabileceğimiz bir beklenti varken sıfır gümrükle 100 bin ton çeltik ithalatına izin verilmesi demek; çeltik üreticisini ve Trakya bölgesini yok saymaktır. Aynı şekilde 700 bin ton mısır ve 750 bin ton buğday da bölgemizi ciddi anlamda etkileyecek bir durumdur. Arpa ithalatının sürekli devam etmesi artık Türkiye'nin '˜Ben teslim oldum, üretim yapamıyorum' demesi ve Türkiye'yi yöneten ekonomistlerin yanlış yönlendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü ekonomistler tarımı bilmedikleri için Türkiye'de '˜Arpanın, buğdayın, etin fiyatı yüksek bunları ithal edelim' mantığıyla bakmaktadırlar. '˜Gıda enflasyonunu bunlar oluşturuyor' mantığıyla bakıyorlar. Hâlbuki bu böyle değil ve tamamen yanlıştır' sözlerine yer verdi.

'Dolaylı vergiler enflasyonu artırıyor'

Türkiye'de enflasyonu arttıran en önemli nedenlerin başında dolaylı vergilerin geldiğini söyleyen Gaytancıoğlu;'Siz akaryakıttan, elektrikten, sudan, gübreden ciddi bir vergi alırsanız tabiiki maliyetleri düşüremezsiniz. Dünyada tarımda ileri gitmiş ülkeler bunlara destek verirlerse ve siz desteklemezseniz sınıfta kalırsınız. Türkiye tarımı şu anda ciddi bir çöküş içerisindedir. Bu ekonomiyi de dolaylı olarak etkilemektedir. Niye? Kırsal boşaldığı için. Kırsalda artan nüfuz, şehir merkezlerine gelmekte ve büyük şehirlerde baskı unsuru oluşturmaktadır' dedi.

'Çıkış yolu üretimi desteklemektir'

Türkiye'nin kötü bir sarmala doğru gittiğini söyleyen Gaytancıoğlu; 'Bundan çıkışın tek yolu üretimi destekleyen politikalardır. Ama AKP'nin atadığı bakanlara, almış olduğu uygulamalara baktığınızda dövizi düşüremediğini de görüyoruz. Siz üretime yönelik bir politika uygulamazsanız,'˜İhracatla çıkacağız' diyorsunuz ama ihracatı neyle yapıyorsunuz? Yüzde 85 ithal ettiğinizi işleyerek ihracat yapıyorsunuz. Bunlarla Türkiye ekonomisini düze çıkaramazsınız, gelecek nesillere istihdam yaratamazsınız. Türkiye'de şu anda ciddi bir işsizlik var. Ekonomik kriz şu anda yeni başladı. 2 ay sonra göreceksiniz, Türkiye daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Bir an önce ithalatı destekleyici politikalardan vazgeçip, üretimi destekleyen politikalara yönelinmesi gereklidir' ifadelerine yer verdi.