'Sağlıkçı haklarına sahip değiliz'

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası, Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün Atatürk anıtında düzenlediği törenle kutladı. Törende konuşan Oda Başkanı Uğur Cengiz Çakır, dünyayı etkisine alan korona virüsüne karşı veteriner hekimlerin gerçekleştirdiği çalışmalara dikkat çekerken Türkiye'de sağlık meslek mensuplarının haklarına sahip olmadıklarını söyledi. Çakır, veteriner hekimlerin taleplerini açıkladı.

'Sağlıkçı haklarına sahip değiliz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası, her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü kapsamında tören düzenledi. Atatürk anıtındaki tören, 24 Nisan Cumartesi günü korona virüsü tedbirleri nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması bulunması nedeniyle dün gerçekleştirildi.

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı törende korona virüsü tedbirlerine uyuldu. Çakır'ın Atatürk anıtına çelenk sunmasıyla başlatan törende, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken; İstiklal Marşı okundu.

Törenin sonunda Oda Başkanı Çakır, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çakır, Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün (OIE) girişimleri sonucunda 2001 yılından itibaren her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanmaya başlandığını belirtirken; 'Bu yıl ki temamız  '˜Veteriner Hekimin Kovid-19 Krizine Yanıtı' olarak belirlenmiştir ve bu kapsamda veteriner hekimlerin bu alanda yaptıkları çalışmalara ve pandemi sürecinde yaşadıkları zorluklara kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz' ifadelerini kullandı.

'DÜNYADA DEĞERİMİZ ANLAŞILDI'

Veteriner hekimliğin hayvanların beslenmelerinden hastalıklarına kadar uzmanlıkla müdahale eden bir meslek olduğunu vurgulayan Çakır; 'Koruyucu hekimlik uygulamaları ve hayvan refahının sağlanmasıyla hastalıklar daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerinin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan ve bu yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden kutsal bir meslek grubudur. Bizler her yıl insan sağlığına zoonoz yani hayvandan insana bulaşabilen hastalıkların mücadelesi ile hizmet etme konusunu dile getiriyorduk ama bu mücadelemizin değeri geçtiğimiz bir yılı aşkın sürede dünyayı alt üst eden Kovid-19 salgını sebebiyle ülkemizde ne kadar olmasa da dünyada ciddi şekilde anlaşılmıştır' dedi.

'KOVİD-19 İLE MÜCADELE EDİYORUZ'

Çakır, salgına neden olduğu belirtilen Kovid-19 hastalığının etkeninin, veteriner hekimlerin hayvan sağlığında yıllardır mücadele ettiği virüslerden olan Koronavirüs ailesinden bir etken olduğunu belirtirken; 'Veteriner hekimler bu virüsün hayvanlar üzerinde sebep olduğu semptomları uzun süreden beri araştırmakta, bununla birlikte tedavisinde ve koruma anlamında da aşılamada epey yol katetmiştir. Bu nedenle dünyada salgın ile mücadelede en ön saflarda veteriner hekimler rol almakta ve pandemi sürecini en iyi şekilde yönetmeye çalışmaktadırlar. Örneğin; Almanya'da Robert Koch Salgın Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Veteriner Hekim Dr. Lothar Wieler, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi(CDC) Direktörü Veteriner Hekim Dr. George Gao, Oxford Üniversitesi ile birlikte Kovid-19 aşısını geliştiren ve üreten AstraZeneca'nın CEO'su Veteriner Vekim Pascal Soriot, BioNTech ile birlikte Kovid-19 aşısı geliştiren ve üreten Pfizer'in CEO'su Veteriner Hekim Dr. Albert Bourla' sözlerine yer verdi.

'ÜLKEMİZDE HAK ETTİĞİMİZ DEĞERİ ALAMADIK'

Veteriner hekimliğin önemine dikkat çeken Çakır; 'Ülkemizde kadim bir sağlık meslek grubundan olan veteriner hekimler, özellikle son 150 yılda tarihe mal olan hizmetlerine, başarılarına, özellikle viral ve bakteriyel salgınların kontrol ve eradikasyonlarındaki engin deneyimlerine, koruyucu hekimlik, epidemiyoloji ve karantina önlemleri konusundaki faaliyetlerine, teşhis ve aşı üretimindeki bilgi birikimlerine ve Kovid-19 ile mücadele ettiğimiz bugünlerde ülkemize has virüsün izolasyonu ve söz konusu virüsün yerli aşı geliştirme çalışmasında faz-3 aşamasına gelen Veteriner Hekim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile faz-1 aşamasına gelen Veteriner Hekim Prof. Dr. Osman Erganiş gibi bilim insanlarımızın veteriner hekim olmalarına rağmen, ülkemizde halen hak ettiği değeri alamayan ve özellikle son zamanlarda sağlık meslek grubuna yönelik bir kısım düzenlemelere dahil edilmeyen meslek mensuplarıdır' dedi.

'HASTALIKLARA MARUZ KALAN MESLEK GRUBUYUZ'

Çakır, veteriner hekimlerin dünya genelinde sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda ve sağlıklı insan felsefesi ile hareket ettiğini söylerken; 'Bizler her türlü hava şartlarında yaz kış, gece gündüz demeden kuduz, kuş gribi, domuz gribi, deli dana hastalığı, brucella, şarbon gibi daha yüzlerce sayabileceğimiz zoonoz hastalıklarla mücadele eden, bu hastalıklara maruz kalan ve çalışma şartları yüksek risk teşkil eden bir meslek mensubuyuz. Veteriner hekimler bu süreçte laboratuvarlarda yaptıkları aşı ve serum çalışmalarıyla, bakteriyel ve viral salgınların kontrol, eradikasyon, teşhisi gibi konulardaki engin deneyimleri ile verdikleri desteklerle, diğer yandan sahada çalışanların yüksek riske rağmen hayvan sağlığı ve gıda güvenliği hizmetlerine kesintisiz devam etmesiyle pandemi ile mücadeleye önemli katkılar sağlamaktadırlar' ifadelerine yer verdi.

'SAĞLIKÇILARIN HAKLARINA SAHİP DEĞİLİZ'

Veteriner hekimlerin insan ve hayvan sağlığı için yaptığı birçok çalışmaya rağmen sağlık meslek mensuplarının haklarına sahip olmadığını söyleyen Çakır; 'Üzülerek belirtmek istiyorum ki; insan sağlığı için yaptığımız bu kadar şeye, yine sahada hayvan sağlığı için verdiğimiz hizmetler sırasında tüm veteriner sağlık çalışanlarının maruz kaldığı birçok fiziksel ve manevi yıpranmaya rağmen sağlık meslek mensuplarının haklarına sahip değiliz. Yine arazi şartlarında, çiftliklerde aşılama ve tedavi çalışmalarında zorlu ulaşım şartlarında veya hayvanların sebep olduğu darbelerden onlarca veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikerlerinin ciddi yaralanmalar hatta bu sebeplerden hayatını kaybeden hayvan sağlığı çalışanları olduğunu biliyoruz. Ülkemizin geleceği ve gelecek nesillerimizin sağlıklı büyümesi için emek veren meslektaşlarımızın tüm bu çabalarına rağmen veteriner hekimler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre sağlık hizmetleri sınıfında yer almasına ve geçmişte bu kapsamda sağlık sınıfına tanınan tüm haklardan yararlanmasına rağmen, son yıllarda beşeri sağlık meslek grubuna verilen haklar (fiili hizmet zammı, emekli maaşlarında düzenleme, emeklilik yaşı vb.) veteriner hekimlere ve veteriner sağlık sınıfına verilmemektedir' dedi.

'SAĞLIK MESLEK GRUBU KABUL EDİLSİN'

Çakır, Dünya Veteriner Hekimler Günü'nü kutlarken; 'Dünyanın her tarafında sağlık meslek mensubu olarak kabul edilen veteriner sağlık çalışanlarının ülkemizde de sağlık meslek mensubu olarak kabul edilmesi ve adil bir yasal düzenleme açısından fiili hizmet zammına veteriner sağlık çalışanlarının da dahil edilmesi ümidiyle tüm meslektaşlarımın Dünya Veteriner Hekimler Günü'nü kutluyorum' sözlerine yer verdi. Çakır'ın açıklamalarının ardından tören sona erdi. 

Bakmadan Geçme