'˜Niteliksiz' kararına '˜nitelikli' tepki

Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu, Edirne Lisesi'nin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nitelikli okullar kapsamına alınmamasına ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan yeni sisteme tepki gösterdi. Grup adına basın açıklaması yapan Benay Gürsel 'Çocuklarımızın yüzde 90'ı ise çember sistemiyle adresleri ölçü alınarak İmam Hatip Liselerine, Meslek Liselerine ve Anadolu Liselerine yerleştirilecektir. Bu sistemi kabul etmiyoruz' dedi.

'˜Niteliksiz' kararına '˜nitelikli' tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu, önceki gün 161'inci yılını kutlayan ve Edirne'nin başarı oranı en yüksek okullarından biri olan Edirne Lisesi'nin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nitelikli okullar kapsamına alınmamasına tepki gösterdi.Veli-Der Edirne Şubesi'nin bünyesinde kurulan ve Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Eğitim İş Edirne Şubesi, Eğitim Sen Edirne Şubesi'nin paydaşı olduğu Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu, Edirne Lisesi'nin önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu adına Benay Gürsel okudu. Gürsel, açıklamada Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu'nun çocuklara ve okullara sahip çıkacağını vurgulayarak; 'TEOG'un kaldırılarak yerine getirilen çember sistemiyle, sayıları 1 milyon 200 bin civarında olan öğrencilerimizin önemli bir kısmı, daha 14 yaşında iken telafisi çok zor olabilecek bir dayatmayla istemedikleri okullara yönlendirileceklerdir. Bu sistemle okullarımızın yüzde 10'u nitelikli, yüzde 90'ı niteliksiz olarak ayrıştırılmaktadır. İlimizde başarı oranı yüksek olan köklü okullarımızdan şu an önünde bulunduğumuz 161 yıllık tarihi olan Edirne Lisesi gibi diğer Anadolu Liselerimiz de bir yönetmelikle niteliksiz ilan edilmişlerdir' ifadelerine yer verdi.
'Belirsiz bir süreç başladı'
Öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin 2017 - 2018 Eğitim Öğretim Yılı açılışının heyecanı ve coşkusunu yaşadığı ilk günlerde, Cumhurbaşkanı tarafından '˜TEOG kalkmalı' görüşünün kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Gürsel;'MEB yetkilileri bu görüşün ardından 3-5 gün içinde '˜TEOG kalktı' kararını aldılar. Uzun yıllardır çocuklarının akademik başarısı için özveride bulunan velilerimiz, emek veren öğrencilerimiz için sıkıntılı, kaygılı, belirsiz bir süreç başladı. MEB, TEOG yerine, yılsonunda yapacağı sınavla ilgili çelişkili kararlar aldı. Örneğin; sınav ilk açıklandığında soruların 5, 6, 7, 8'inci sınıf konularından, sonrasında ise sadece 8'inci sınıf konularından oluşacağı belirtildi' dedi.
'Edirne'nin yüzde 90'ı çemberde'
Sınavın 2 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olmasına rağmen, tercih ve yerleştirmeye ilişkin belirsizliklerin hâlâ devam ettiğini söyleyen Gürsel; 'Sendikaların, velilerin, uzmanların '˜bu sistemi geri çekin, sağlıklı bir şekilde tartışalım, bir sonraki öğretim yılında uygulansın' çağrıları, AKP ve Milli Eğitim yetkilileri tarafından görmezlikten gelinmeye devam edilmektedir. Bu sistem uygulandığında, sınav sonucuna göre İlimizdeki çocuklarımızın yüzde 10'u okullara şu şekilde dağılacaktır; yüzde 3'ü Fen Lisesine, yüzde 3'ü İmam Hatip Proje Okuluna, yüzde 1'i Anadolu Teknik ve Meslek Lisesine, yüzde 3'ü Sosyal Bilimler Lisesine yerleştirilecektir. Çocuklarımızın yüzde 90'ı ise çember sistemiyle adresleri ölçü alınarak İmam Hatip Liselerine, Meslek Liselerine ve Anadolu Liselerine yerleştirilecektir' sözlerine yer verdi.
Sistemin hedeflerini açıkladı
Öğrencilerin okullara dağılımı ile ilgili hedeflenenlere dikkat çeken Gürsel; 'İmam Hatipleri sınavla öğrenci alan okullara dönüştürerek başarı düzeyini arttırmak ve sınavsız öğrenci alacak İmam Hatiplerin de zorunlu geçiş yoluyla öğrenci sayısını arttırmak. Öğrenci ve velilerin akademik lise tercihlerini sınırlandırarak, çocuklarımızı İmam Hatiplerin yanında zorunlu olarak Meslek Liselerine yönlendirmek. Devlet okullarında yaratılan belirsizlik ve öğrencinin istediği okula gidememesinden dolayı ekonomik durumu uygun velileri özel okullara yönlendirmek. Son yıllarda kentimizde yapımı tamamlanan ve inşaatı devam eden İmam Hatip ve özel okullardaki artış bu işin planlı bir şekilde yürütüldüğünün kanıtıdır' dedi.
'Bu sistemi kabul etmiyoruz'
Gürsel, öğrencileri İmam Hatiplere, Meslek Liselerine, Özel Okullara zorunlu olarak yönlendiren sistemi kabul etmediklerini söyleyerek; 'Bakanlığın açıkladığı rakamlara göre liselere giriş sınavına başvuran öğrenci sayısı 996 bindir. Sınav sonucuna göre öğrencilerin yüzde 10'u yerleştirileceği açıklanmışken sınava başvuru oranı yüzde 90'ları bulmuştur. Bu da sistemin öğrenci ve veliler tarafından kabul edilmediğinin çok net bir göstergesidir. AKP ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine buradan bir kez daha sesleniyoruz; bu yanlıştan dönün. Bizler çocuklarımızın demokratik, laik, bilimsel, kamusal bir eğitim alması için mücadelemizi yükseltmekte kararlıyız' ifadelerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme