'˜Gel Konuşalım' uygulaması hizmete girdi

Edirne Valiliği koordinesinde Edirne Rumeli Akademisi Eğitim Derneği tarafından Balkan ülkelerinden gelen ve Türkçe öğrenmek isteyen gurbetçilere yönelik geliştirilen '˜Gel Konuşalım' mobil ve masaüstü uygulamasının tanıtımı gerçekleştirildi.

'˜Gel Konuşalım' uygulaması hizmete girdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et


              
               
Edirne Valiliği ve Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından balkan ülkelerinden gelen gurbetçilerin Türkçe öğrenmelerine yönelik geliştirilen '˜Gel Konuşalım' isimli mobil ve masaüstü uygulamanın lansmanı gerçekleştirildi.
                İlkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki yabancı öğrencilerin ve Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu yetişkinlerin kolaylıkla kullanabileceği Türkçe öğretimine yönelik ücretsiz dijital eğitim portalı ve mobil uygulama hizmete sunuldu. Türkçe öğrenmeye büyük katkı sağlayacak uygulama düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Kapıkule Sınır Kapısından ülkeye giriş yapan gurbetçilerle diyalogların projenin ilham kaynağı olduğunu belirten Edirne Valisi Ekrem Canalp, '               Bundan 2 yıl önce Balkanlar'daki evlatlarımızın Türkçe öğrenmeyle ilgili sıkıntıları gündeme geldiğinde bu projenin ilk düğmesini teşkil eden kursumuzun İbrahim Bey'le beraber başlattık. Daha sonra yaklaşık 1 buçuk yıl kadar önce Kapıkule'de Edirne'ye gelen gurbetçilerimizde yaşamış olduğumuz diyalog ise bu projenin bugünkü haline dönüşmesi ile ilgili tetikleyici olmuştur. Gurbetçilerimizi karşılarken hoş geldin diyerek meşhur ürünlerden onlara ikram ederken bazen acı bir gerçekle yüz yüze kaldık. Yaşı 60'larda olan gurbetçilerimizle Türkçe konuştuğumuz zaman hiçbir sıkıntı yaşamadık. 30'lu yaşlarda gurbetçilerimizle genel olarak yabancı kelimeler olsa da rahatça iletişim kurabiliyorsunuz. Ama bir grup var ki minik çocuklarımız. Onlarla da çok rahat Türkçe konuşabiliyorsunuz ama o çocuklar içinde bazı çocuklarımızla Türkçe konuşmaya çalıştığımızda acı bir gerçekle karşı karşıya kaldık.' Dedi.
                Edirne Valisi Ekrem Canalp, Türkçe'yi sıfırdan aynen bir yabancıya Türkçe öğretir gibi öğretmeyi hedeflediklerini belirtti.
Vali Canalp, 'Türkçe öğrenmek isteyen kişiler yetişkin olsalar dahi onlara Türkçe öğretebilecek br uygulamayı da daha sonradan bu projeyi zenginleştirmek suretiyle projenin ikinci bir unsuru olarak eklemiş olduk. Bu projeyi yaparken çocuklarımızın Türkçe'yi zevkle öğrenmesini bunu yaparken de haz duymalarına çalıştık. Tüm uygulamalarda kendi seviyelerine uygun ve bunu cep telefonu ya da internet üzerinde hoşça vakit geçirebileceği aktivite şekline getirebilmeye çalıştık. Milli Eğitim Müdürlüğü'müzden, Türkçe öğretmenlerimizle bire bir çalışmak suretiyle projemizi günden güne geliştirme imkânına kavuştuk.  Ümit ediyorum ki buradan bası yoluyla bunu yaptıktan sonra evlatlarına Türkçe öğretmek isteyen gurbetçilerimizden yoğun şekilde bu programı çocuklarının telefonuna indirme imkânına kavuşacaklar. Bunu Edirne Valiliği olarak elbette biz yapmalıydık. Çünkü Edirne olarak Edirnelilere her zaman iddiamız var. Her zaman şunu söylüyoruz, Edirne Balkanlar'ın başkentidir. Edirne yanı zamanda Türkiye'ye açılan kapısıdır. Eğer böyle bir proje yapılacaksa Türkçe öğretilecekse bunu elbette bizler yapmalıydık. Bu projeye ön ayak olmamızın, gönül vermemizin sebebi budur.' dedi
                Edirne Valisi Ekrem Canalp'in talimatıyla Bulgaristan'daki çocuklara Türkçe öğretmek için harekete geçtiklerini belirten Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tarancı, 60 öğrenci ile başladıkları uzaktan eğitim programının yoğun ilgi gördüğünü bu kapsamda 80 öğrenci ile kursun başarılı şekilde tamamlandığını ifade etti.             
                İbrahim Tarancı 'Sayın valimizin talimatlarıyla Bulgaristan'daki çocuklarımıza Türkçe öğretelim diyerek talimat verdi. Biz bunun üzerine çalışmalara başladık. 60 öğrenci ile baladığımız uzaktan eğitim programımız 80 öğrenciye hatta Türk öğrencilerinin dışında Bulgar çocuklarda ilgi gösterip dersimize katılmak istediler. Biz 3 kademede yaklaşık 80 öğrenciye kursumuzu başarıyla tamamladık. Balkanlarda bu duyuldukça diğer ülkelerdende aynı talepler gelmeye başladı. Ancak bunun altından kalkmamız mümkün değil. Gençler telefonlara meraklılar, Türkçe öğretecek bir telefon uygulaması yapalım diyerek bizi talimatlandırdı. Biz bunun üzerine Gel Konuşalım Projesinin hazırlıklarına başladık. Özverili çalışma sonrası lansman aşamasına geldik. İnşallah istediğimiz sonuçları alacağız.' İfadelerine yer verdi.