'Biz dilenci değiliz'

*Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu yıl 2-8 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 657. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin ile ilgili düzenlediği basın toplantısında Başbakanlık Tanıtma Fonu'na başvuruda bulunmadığını açıklayarak 'Elbette paraya her kurumun ihtiyacı var. Ama paradan önce kurumların da bir onuru ve gurur var. Biz de dilenci değiliz' dedi. Toplantıda Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkan Mehmet Ayhan ise kispetlerde hilenin önüne geçmek amacıyla düzenlenen yeni uygulamayı açıkladı.

'Biz dilenci değiliz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkan Mehmet Ayhan, Yağlı Güreş Koordinatörü Orhan Yavaş, MHK Başkanı Mehmet Yılmaz, Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürü Zekeriya Bayrak, MYK Üyesi Sezgin Yüksel, Yağlı Güreş Sorumlusu Hüseyin Kağızman ve Marmara Bölge Sorumlusu Raşit Ataş'ın da katıldığı basın toplantısında 657. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ile ilgili açıklamalarda bulundu.Edirne Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda 657. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin bu yıl 2-8 Temmuz tarihleri arasında düzenleneceğini açıklayan Gürkan;  'Güreş Federasyonu'muzla zaten sürekli bir arada çalışıyoruz. Geçen yıl Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği'ni kurmuştuk. Edirne Belediyesi, yani Kırkpınar'ı düzenleyici kurumu, Güreş Federasyonumuz ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği son 1 yılda Türkiye'deki yağlı güreşlerle ilgili çok ciddi ve yararlı çalışmalar yaptı. Geçtiğimiz hafta yağlı güreşlerde bir ilk olan Balıkesir'de hem cazgır hem de Kırkpınar Davul Zurnacıları eğitimini yaptık. Buna niye ihtiyaç duyduk? Çünkü yağlı güreşleri nerede yaparsanız yapın bir sistem, düzen ve birliktelik olması lazım.  Kırkpınar'ın tarihi 657 yıl ama yağlı güreşin tarihi Türk'ün tarihi ile eş değer bir tarih. Bunun belli ritüelleri, simgeleri var' ifadelerine yer verdi.Gürkan, özellikle cazgırların söylemlerinde, davranışlarında bir bütünlük arz etmesi gerektiğine dikkat çekerek;'Bu seminer ihtiyaçları da oradan çıktı. Özellikle son yıllarda yağlı güreşin en önemli sembollerinden biri olan davul zurnanın farklı farklı melodilerle ortaya çıkmaya başladığını gördük. Yağlı güreşlerde davul zurna çok önemli bir alan. Çünkü güreşin seyrine göre sakinleştiren, dinginleştiren, heyecanlandıran enstrümanlardır. Bu yüzden yağlı güreşin özündeki ruhundaki müziklerin çalınması gerekiyor. Arkadaşlarımız Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki güreşlerde davul zurnalarıyla yağlı güreşe eşlik eden o seremoniye ortak olan arkadaşlarımızla bir eğitim alarak orada bir düzen, bir sistem kurmaya çaba gösterdiler' dedi.Gürkan, 2-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin eksiksiz ve daha iyi olması için gayret göstereceklerini söyleyerek; 'Geçtiğimiz yıl muhteşem güreşler olmuştu. Çok güzel bir Kırkpınar'dı. Bu yıl ondan daha iyi olması için gayret göstereceğiz' sözlerine yer verdi.
Yığılmaya karşı boy atlama
Gürkan'ın konuşmasının ardından toplantıda söz alan Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkan Mehmet Ayhan, yağlı güreşin kurallarına dikkat çekerek; 'Biz, bu sene yağlı güreşin kurallarıyla çok fazla oynamak istemiyoruz. Bununla ilgili fazla değişiklikler olmadı. Eksikliklerimiz vardı, onlarla ilgili değişiklikler oldu. Geleneksel güreşlerimiz 3 günlük güreşlerde boy atlama konusu vardı. Belediyeler Birliği Başkanı ile bu konuyu tartışmıştık. Orada belli boylarda boy atlama yaptık' dedi. Küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy, büyük orta küçük boy ve küçük boyda yığılma olduğunu söyleyen Ayhan; 'Bu yığılmayı önlemek için 3 günlük güreşlerde boy atlama oldu. Bunlarda 1 ve 2'ler çıkacak' ifadelerine yer verdi.
Tüm boylarda aynı kispet
Kırkpınar'da tartışma konusu olan kispetlerle ilgili de açıklama yapan Ayhan; 'Geçen sene başpehlivanlar için kispetin eskiye dönük kispetin yapılması için talimat hazırlamıştık. Onu geçen yıl başpehlivanlara uygulamıştık ama bu sene bütün boylara uygulayacağız. Kispetlerde denetim olacak. Geçen sene kispetle ilgili şikayet vardı ve gerekli müdahaleyi yaptık. Biz bunu 1 yıl önce yayınlamıştık. Bunu yönetmeliğe de koyduk. Buna uymayan arkadaşlarımız güreştirilmeyecek. Kispette hilenin önüne geçmiş olduk. Federasyon olarak kispet yapan arkadaşlarımıza da yazı yazdık' dedi.
'Her yıl 14 birinci var'
Ayhan'ın konuşmasının ardından Kırkpınar'a rekor katılım ve kurallarla ilgili açıklamalarda bulunan Gürkan; 'Pehlivanların yıl içindeki performanslarına göre Kırkpınar'a çıkmaları gerekiyor. Pehlivan ve güreşçi farklı şeyler. Pehlivan, yağlı güreşlerde çayıra çıkan kişidir. Güreşçi, minderde güreşen kişidir. Bu ikisini temel olarak temel ayırmak lazım. İkincisi; Türkiye'nin ortak görüşü, Türkiye'nin başpehlivanı Kırkpınar'dan çıkar. Yağlı güreşin nirvanası, zirvesi, olimpiyatı Kırkpınar'dır. Kırkpınar'da başpehlivan öne çıkıyor ama Kırkpınar'da 14 tane yağlı güreşte boy var. Her boyun birincisi aslında kendi boyunun pehlivanı, başpehlivanı veya şampiyonu. Biz altın kemerden dolayı Kırkpınar'da sadece başpehlivana odaklanıyoruz ama her yıl 14 tane birinci çıkıyor' sözlerine yer verdi.
'Herkes yarışabilmeli mi?'
Gürkan, kurallarla ilgili tartışılması gereken performansız katılıma dikkat çekerek; ' Sporun hangi dalında elemesiz, kondisyonsuz, performansız milli takıma girebiliyorsunuz? Ya da şampiyonada yarışabiliyorsunuz? Böyle bir şey yok. O zaman her pehlivanın hayali Kırkpınar Çayırı ise biz, yıl içerisinde hiçbir başarı elde edememiş pehlivanı da Kırkpınar Çayırı'na çıkarmalı mıyız, çıkarmamalı mıyız? Çıkarmazsak bu yağlı güreşe nasıl bir etki yapar? Çıkarmazsak ya da belli bir performans kriteri koyarsak bu nasıl bir etki yapar? Tartışılması gereken budur. Pehlivanları '˜sen geç, sen geçme' anlamında bir seçme değil. Türkiye'de 120'ye yakın yağlı güreş yapılıyor. Bir pehlivan 120 güreşe katılamıyor belki ama birçoğuna katılıyor. Diyelim ki pehlivan 80 güreşe katıldı. 75'inde daha ilk turda elendi. Bu pehlivanın hiçbir ön elemeye tabi tutulmadan doğrudan Kırkpınar'da güreşmesi nasıl bir etki yapar? Olumlu mu? Olumsuz mu? Tartışılması gereken budur. Bu, pehlivanın kendi başarısı için de tartışılması gereken bir konudur. Biz, Kırkpınar çayırına çıkmayı bir mükâfat mı yoksa alelade bir olay mı? Yağlı güreş camiasının bunu tartışması gerekir' ifadelerine yer verdi.
'Nereye istiyorlarsa oraya kullansınlar'
Basın mensuplarının Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan Edirne Belediyesi olarak talepte bulunup bulunulmayacağının sorulması üzerine Gürkan; 'Bu yıl talepte bulunmadım. Çünkü geçen yıl Şubat ayında Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan talepte bulunduk. Kırkpınar bittikten sonra bize olumsuz cevap geldi. Elbette paraya her kurumun ihtiyacı var. Ama paradan önce kurumların da bir onuru ve gurur var. Biz de dilenci değiliz. Bu parayı kendi cebimize koymak için de istemiyoruz. 657 yıllık Türk'ün ata sporunu yaşatmak için bu desteği istemiştik. Bu yıl talepte bulunmadım, bulunmayacağım da. Alsınlar Başbakanlık Tanıtma Fonu'nu nereye istiyorlarsa orada kullansınlar' dedi.Taşkınlarla ilgili basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gürkan, 'Taşkın sadece çayırı etkilemiyor. En büyük zararı çayıra veriyor ama elbette Kırkpınar'a yetiştireceğiz. Taşkın nedeniyle boya badanadan tutun da elektrik sistemlerine kadar yaklaşık 1,5 milyon TL'lik zarar ziyan var. Edirne Belediyesi olarak onun da altından kalkacağız' sözlerine yer verdi.
'Kırkpınar Çayırı'na çıkarken göreceğiz'
Kırkpınar Ağası Ahmet Çetin'in ağalık bedelini yatırıp yatırmadığı ile ilgili soru sorulması üzerine Gürkan; 'Bu konu çok uzadı. Ben de Kırkpınar'ın böyle şeylerle gündeme gelmesini sevmiyorum. O yüzden Belediye de ağa da yeri ve zamanı geldiğinde gerekeni yapacaktır. Kırkpınar Çayırı'na çıkarken hepimiz göreceğiz' dedi. Başpehlivanların ödüllerinin sorulmasını yanıtlayan Gürkan; 'Henüz belirlenmedi ama Edirne Belediyesi olarak geçen yıl 14 boyda dereceye giren pehlivanlarımıza toplamda 350 bin TL ödül vermiştik. Geçtiğimiz yıl Edirne Belediyesi' olarak başpehlivana 50 bin TL ödül verebildik. Ama diğer 2 bin 200 pehlivana yaklaşık 1 milyon TL yolluk bedeli ödedik.  500 bin TL'den fazla konaklama bedeli ödedik. 2 bin 200 pehlivan yerine örneğin 500 pehlivan katılsa, ben de pehlivanlara 300 bin TL yolluk ödesem, kalan parayı 50 bin TL ödülün üzerine koyup, başpehlivana 750 bin lira ödül verebilsem. Arzumuz bu. İnşallah ilerde kararlar verilince o da olacak' ifadelerine yer verdi.
'En büyük şikayet puanlama'
Kırkpınar'ın bütün Türk Milleti'nin ortak sevgisi, tutkusu, heyecanı ve sevgisi olduğunu söyleyen Gürkan; 'Dolayısıyla şöyle bir anlayışımız yok; '˜Kırkpınar'ı biz düzenliyoruz, bütün kuralları biz koyalım.'Burada Türk'ün ata sporu söz konusu. O yüzden yağlı güreşle ilgili söyleyecek sözü, düşüncesi, fikri, eleştirisi olan herkesin söz hakkı var. Ama amacımız ve hedefimiz yağlı güreşi geleceğe şimdikinden de iyi taşımak olmalı. Bunu yapabilecek kurumlar da belli' dedi.Yağlı güreşle ilgili bir yön, bir yol haritası çizilmesi gerektiğini söyleyen Gürkan;'Özellikle son 3 yılda gençlerde ve özellikle çocuklarda pehlivan sayısında ciddi bir artış söz konusu. Bu çok sevindirici bir gelişme ama biz gelenekselliğinden uzaklaştırdığımız oranda yağlı güreş, yağlı güreş olmaktan çıkacak. 50 yıldır Kırkpınar'a gelenlere gidip sorun, '˜yağlı güreşlerle ilgili en büyük şikâyetiniz ne?' deyin, birinci sırada puanlama gelecektir. '˜Zaman artık eskisi kadar bol değil. Günümüz insanının zaman kaygısı var' diyorlar. Bunların hepsi doğrudur ama yağlı güreşin de bir geleneği, orijinali var. Yarım saat güreş, yenişemedin sonra puanlama, olmadı altın puan. '˜Kaldırırsak güreşi 10 saat mi izleyeceğiz?' Gerekirse 10 saat izleyeceksiniz. '˜Sumo Güreşleri'nde bir değişiklik yapalım' diyeJaponlardan hiç duydunuz mu?Onu Sumo yapan gelenekleridir. Biz niye puanlamaya gidiyoruz? Çok fazla güreşçi katılıyor ve zaman sıkıntısı var. O zaman bunu, güreş kurallarını değiştirmek yerine, güreşin geleneksel kurallarınıkoruyarak birtakım çözümler geliştirmemiz lazım. Nedir o çözümler? Ortak aklımızı kullanacağız. Hep beraber birtakım yeni kurallar, yeni sistemler, yeni çözümler geliştireceğiz. İnsana, Türk yağlı güreşine yakışan da budur' sözlerine yer verdi.Puanlama sistemi ile yağlı güreşlerin gelenekselliğinin dışına çıkıldığını söyleyen Gürkan;'Puan dediğiniz anda yağlı güreş kriterini mindere geçiriyorsunuz, pehlivanı güreşçi yapıyorsunuz. Sıkıntılar burada. Evet, 5 saat kimse güreş seyretmez ama sistem bunu kendi içinde çözer. Pehlivanlara da biraz güvenmek gerekiyor' dedi.
Akgül ve Kayaalp güreşebilir
Türk minder güreşinin önemli isimlerinden olan Taha Akgül ve Rıza Kayaalp'in Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılımıyla ilgili soru sorulması üzerine, güreşçilerin aynı zamanda hocası olan Ayhan cevap vererek; 'Taha ve Rıza, bütün maçlarda madalya beklediğimiz kardeşlerimiz. Onların burada güreşme şansı 2020'den sonra. İkisi de Olimpiyat Şampiyonu olursa 2020'den sonra güreşecekler' ifadelerine yer verdi.
Kırkpınar'dan sonra başlayacak
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Er Meydanı projesini bitirmek üzere olduğunu da açıklayan Gürkan; 'Proje bittikten sonra önce bizden, ardından kültür varlıkları bölge kurulu, ardından tabiat varlıkları kurulundan onaylatıp yenileme ihalesini yapacak. Esaslı bir onarım olacak. Onu da yapacağız. Şu anda bir sıkıntı yok. Hedefimiz bu yıl Kırkpınar'dan sonra renovasyon çalışmalarına başlayabilmek. Yatırım programına girdiği için mutlaka olacak' dedi.