'Yapılan her yatırım kent için çok önemli'

Edirne'nin su kaynaklarının değerlendirilmesi için son 21 yılda dev yatırımlar yapıldı. Kente yapılan tesislerde 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticiler için yapılan her projenin çok değerli olduğunu belirterek çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

'Yapılan her yatırım kent için çok önemli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni yatırımlar yapılıyor. Sulama projeleri ve barajlarla binlerce dekarlık arazide sulu tarıma geçiliyor. Taşkın seddeleri ile verimli araziler güvence altına alınıyor.

Kentte DSİ tarafından 44 milyar 127 milyon 153 bin 567 TL değerinde tesisin inşası gerçekleştirildi. DSİ tarafından 8 baraj, 32 gölet kazandırıldı. Toplam 226 su depolama tesisi inşa edildi. Bir yandan da Meriç Edirne Sulaması Projesi devam ediyor. Kente hayat veren nehirlere yönelik yatırımlarla daha fazla arazide sulu tarıma geçildi. Böylece daha geniş iş sahaları doğdu. Bununla birlikte kırsal kalkınmaya da katkı sağlandı.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kente yapılan su yatırımlarını değerlendirdi. Arabacı, sulu tarımın önemine değinerek yapılan her yatırımın kent için çok önemli olduğunu vurguladı.

Yapım işi devam eden projelerden bahseden Arabacı, binlerce dekar araziden sulu tarımla daha fazla verim alınacağını anlattı.

Üreticiler için yapılan her projenin çok değerli olduğunu ifade eden Arabacı, “Bizim Kemalköy’de sulama projesi vardı o da hayata geçti. Orada da birtakım sulamalar yapılıyor. Şimdi Çömlekköy Barajı Projesi ihaleye verilmişti. Şu an şantiye kurumu başladı. Yani şantiyeyi kurdular. Hatta bugünlerde inşa çalışmalarına başladılar. Sayın bakanımız da geleceği bilgisini aldık. Biz Bulgaristan sınırından Edirne'ye kadar olan arazide sulama imkanı bulacağız. Yani bu 56 bin 500 dekarlık arazi. Bunun aşağı yukarı 15 bin dekarı çeltik arazisi nehir boyunda, diğer kısmı da yamaç arazi. Yani suyun gelmesiyle birlikte ürün deseni artacak. Bizim her şeyden önce birinci mahsulde bile kurak olduğu dönemlerde sulama şansımız olacak. Önceki yıllarda 50 kilogram ayçiçeği biçtiğimiz 50 kilogram buğday biçtiğimiz oldu. Yani böyle senelerde birinci mahsulü sulama şansımız olacak ve ikinci mahsul ekme şansımız olacak. Doğal olarak birinci mahsuldeki verimimizi artıracağız. Sulamayla birlikte birinci mahsuldeki verimi arttıracağız ve aynı zamanda ikinci mahsulü ekip ürün elde edeceğiz. Bu da doğal olarak tabii ki hem ülkemize hem kendi ekonomimize katkı sağlayacak.” Dedi.

Arabacı, yapımı devam eden projelerin bir an önce bitirilip üreticinin suyla buluşturulması gerektiğini iletti.

Projelerin tamamlanmasıyla barajlardan ayrı bir pompa sistemiyle ek olarak yeni çalışmalar yapılabileceğini söyleyen Arabacı, tarım arazilerinin suyla buluşturulmasının ülke ekonomisine büyük katkı vereceğini belirtti.

Tarım alanında üretimin artmasıyla ülke ihtiyacının karşılanabileceğini ifade eden Arabacı, “Kendi açımızdan da baktığımızda ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz. Her açıdan hem ülke hem kendi açımızdan baktığımızda çok güzel projeler bunlar. Yani biz bu projeler için hep geç kalındı diyoruz. İnşallah bundan sonra daha fazla zaman kaybetmeyiz. Bir an önce üreticilerimizi suyla buluşturur, kendi kendine yeten ve hatta dışarı ürün pazarlayan bir ülke haline geliriz inşallah diye umuyorum. Yapılan her yatırım üreticiyi mutlu eder. Su demek can demek.” Dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar